Za vikend nas očekuju svežije vreme i kiša, zbog čega će izostati sunce, ali nećemo baš cvokotati od zime.

Kako kaže meteorolog „Weather 2 umbrella“ Đorđe Đurić, temperatura će pasti za 5 do 7 stepeni u odnosu na danas, ali će opet porasti u ponedeljak, pa malo spasti sredinom sledeće nedelje, i sve tako u krug.

Nakon hladnog, vedrog, a ponegde i maglovitog jutra ovog petka, tokom dana nas očekuje sunčano i relativno toplo vreme za ovo doba godine.

Maksimalna temperatura u većini predela biće preko 20 stepeni a ponegde i 25. U Beogradu bi živa u termometru trebalo da skoči do 24 podeoka.

– Još danas ovako suvo i toplo, a onda će u toku dana polako doći do narušavanja tog toplog anticiklona, i do njegovog slabljenja. To će biti uvod u promenu vremena, koja nas očekuje za vikend. Sve više će jačati uticaj ciklona sa zapada Evrope i sa Atlantika. Samim tim, već u toku noći stiže nam povećana oblačnost. Zato će sutra ujutro u severnim i zapadnim, a posle podne i u ostalim delovima Srbije doći do jačeg naoblačenja sa kišom i pljuskovima. Očekuje se pad temperature, ali ne značajniji – kaže Đurić.

Precizira da će temperatura pasti za 5 do 7 stepeni.

– Više će temperatura pasti na severu i zapadu zemlje, pošto će odatle ići taj hladniji front, ali pašće za vikend za 5 do 7 stepeni. Ako smo imali danas 20 do 25, sutra će biti od 16 na severozapadu do 23 na jugoistoku i istoku Srbije, a u nedelju još malo svežije od 14 do 18. To su, međutim, prosečne temperature za kraj okrobra. Tako da se ne očekuje neko značajnije zahlađanje, iako će biti svežije i kišovitije za vikend – objašnjava sagovornik.

Već u ponedeljak, prema njegovim rečima, vratiće nam se sunce.

– Biće sunčano i prijatno toplo. U većini predela temperatura bi bila oko 20 stepeni. Neće biti toplo kao danas, ali će biti prijatno. Međutim, već sredinom sedmice ponovo će nam doći jedno prolazno naoblačenje sa kišom i pljuskovima, uz manji pad temperature. Nakon toga, pa sve do kraja meseca, imaćemo manje-više stabilno, suvo i umereno vreme bez visokih temperatura a ni pravih jesenjih. Biće malo toplije u odnosu na prposek za ovo doba godine, sa temperaturama od 17, 18, 19 stepeni – navodi Đurić.

Za sada, kako dodaje, nema na vidiku nekog jačeg zahlađenja, a ni snega.

– Kad posmatramo Evropu, snega nema nigde blizu, ni u okruženju. Za sada prava zima preovladava samo na severu Rusije, tamo se uveliko sneg zabeleo. mi ćemo ga još čekati – kaže Đurić i dodaje da se očekuje da u Americi u narednim danima temperatura rapidno padne.