Patrijarh Porfirije ustoličen je danas u Sabornoj crkvi Svetog arhangela Mihaila na Svetoj liturgiji. U prvoj besedi, novi patrijarh zamolio za podršku. U Sabornoj crkvi i predsednik Srbije Vučić, predstavnici Vlade Srbije, kao i drugi zvaničnici.

Mitropolit Porfirije ustoličen je danas kao 46. patrijarh srpski na svetoj arhijerejskoj liturgiji u beogradskoj Sabornoj crkvi Svetog arhangela Mihaila. Patrijarh je uz pevanje Aksios (Dostojan) primio simbole patrijaršijskog dostojanstva – panagiju, žezlo i belu panu kamilavku.

U tron ga je uveo mitropolit Hrizostom. Patrijarh je uz pevanje Aksios (Dostojan) primio simbole patrijaršijskog dostojanstva – panagiju, žezlo i belu panu kamilavku.

Tokom obreda ustoličenja novom patrijarhu, po ustaljenoj tradiciji, biće uručena jedinstvena panagija patrijarha Dimitrija, prvog patrijarha obnovljene srpske patrijaršije. Reč je o ikoni Bogorodice koju arhijereji nose oko vrata i koja se pun vek nasleđuje među srpskim patrijarsima. Ona se smatra svojevrsnom svetinjom Srpske pravoslavne crkve.

S predsednikom Srbije na ustoličenje 46. patrijarha srpskog stigao je i predsedavajući Predsedništva BiH Milorad Dodik.

Ustoličenju ne prisustvuju episkop bački Irinej i banjalučki Jefrem, koji su bili sa Porfirijem u trojnoj kandidaturi, kao ni vladika sremski Vasilije koji je predsedavao izbornim saborom kao najstariji prisutni arhijerej po stažu.

Ustoličenju patrijarha Porfirija prisustvuju beogradski muftija Mustafa Jusufspahić, nadbiskup Stanislav Hočevar, ministri u Vladi Srbije Maja Popović, Maja Gojković, Darija Kisić Tepavčević, Nikola Selaković, Aleksandar Vulin, Zlatibor Lončar, a očekuje se i dolazak predsednika Srbije Aleksandra Vučića.

Liturgiji prisustvuju i ambasador Srbije u Crnoj Gori, koji je proglašen “personom non grata“ u toj zemlji, Vladimir Božović, direktor Uprave za saradnju sa crkvama i verskim zajednicama Vladimir Roganović, direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković, direktor Bezbednosno-informativne agencije Bratislav Gašić, princ Filip i princeza Danica Karađorđević i istaknute javne ličnosti. Patrijarh Porfirije u Sabornu crkvu došao je iz Patrijaršije, a prošao je kroz špalir koji su formirali učenici Bogoslovije u Beogradu u pratnji episkopa SPC i ipođakona Dejana Nakića i Vladimira Jelića. U Sabornu crkvu stigla je i predsednica Republike Srpske Željka Cvijanović i predsednik Supštine RS Radovan Višković.

Patrijarh je započeo svoju prvu patrijaršijsku besedu po ustoličenju. Prve reči i poruka svima bila je: „Molim vas da me podržite!“

– Molim se Bogu i molim sve vas da me molitvama i delima podržite, da kao poglavar makar i u najmanoj meri budem dostojan naslednik svojih prethodnika. Pred živim Bogom i crkvom i svima vama iskreno ispovedam da se nemam čime pohvaliti osim slabostima svojim – kazao je patrijarh Porfirije.

Poglavar SPC je, između ostalog rekao, rekao da je Hristos naša mera, i da stoga patrijaršijska služba treba da bude utemeljena na iskustvu svetih ljudi.

Patrijarh srpski Porfirije nakon ustoličenja u Sabornoj crkvi održao je besedu.

– Sa dubokim smirenjem i osećaja strahopoštovanja prihvatam danas činjenicu koja je ovim sabornim služenjem svete liturgije savršena u našim srcima a to je da sam ja uzveden u sveti presto Svetog Save, na kome treba da sedi dostojan apostolskoga sedenja. Molim se Bogu da me molitveno i delatno podržite i da veliki i odgovorni zadatka koji je ovim činom stvaljen pred mene i položen na moja nejaka pleća iznesem radosno u poslušanju Svetog Sabora, da kao 46. patrijarh, a 57 poglavar SPC budem makar u najmanjoj meri skromni naslednik mojih velikih i svetih prethodnika. Pred živim Bogom i crkvom i svima vama iskreno ispovedam da se nemam čime pohvaliti osim slabostima svojim – istakao je patrijarh Porfirije u svojoj prvoj besedi.

Poručio je da želi da naša sveta SPC svugde gde jeste živi punim plućima, da svaki pravoslavni hrišćanin živi istinsku slboodu i da jevanđeljske vrednosti budu svakodnevica svih pravoslavnih ljudi.

– Prvenstveno želim da naša sveta SPC svugde gde jeste živi punim plućima, da svaki pravoslavni hrišćanin živi istinsku slobodu u Isusu Hristu i da jevanđeljske vrednosti budu svakodnevnica svih ljudi koji su pravoslavni, jer je to jedini mogući način svedočenja istine koja treba da bude most prema svima, onima koji čežljivo bilo da su toga sveni ili ne tragaju za njom“, rekao je patrijarh Profirije u besedi.

Istakao je da nije prvenstveni zadatak Crkve da stvara bolje uslove za život, da se trudi da rešava bilo koju vrstu socijalnih, političkih, psiholoških i svakih drugih problema.

Kosovo i Metohija je za Srbe pupčana vrpca

Novi poglavar SPC Porfirije poručio je da KiM za Srbe nije samo mit već pupcana vrpca, kolevka i suština našeg identiteta.

– Najhveća briga moja, ali i naše Crkve i dalje je naše mnogostradalno Kosovo i Metohija, naš duhovni Jerusalim, kako je govorio patrijarh Irinej. KiM za Srbe nije naprosto samo mit, jer mit pripada svetu imaginacije i tu možemo gubiti i pobeđivati. Kosovo iMetohija je za nas zavet, a taj kosovski zaavet je vezan za Novi zavet u čijem temelju je svetost – naglasio je Porfirije u besedi.

Otuda je, ističe, Kosovo za nas nit i pupčana vrpca koja nas vezuje sa našom duhovnom i istorijskom kolevkom, sa suštinom našeg identiteta.

– Mi smo u Kosovu i Kosovo je u nama, u našim svetinjama, u ćirilici i Kosovskom zavetu. Kosovo je srce Srbije, peva naše današnje mlado pokolenje – istakao je poglavar SPC.

Dodaje da je srce organ života i ljubavi, pa da tako i na našem Kosovu ima mesta za sve.

– U srce može i treba da stane svako – poručio je patrijarh dodajući da ima mesta za sve ljude koje će obožiti lepota Dečana, gde je i on sam položio svoje prve monaske zavete, zatim lepota Gračanice, Deviča, Peće patrijaršije i druge svetinje.

SPC saborni organizam

Novi patrijarh Porfirije poručio je da će se zalagati za zajedništvo u vreme kada smo izloženi duhu razdora, da njegovo službovanje na čelu SPC neće sadržati elemente savremenog strančarenja, ni parcijelnog bavljenja politikom. Istakao je i da će za njega to biti jedan od najvažnijih zadataka kojem se želi posvetiti za vreme služenja kao patrijarh.

– Da bi taj zadatak ostvario čvrsto ću se držati ustrojstva crkve, koje je utememljeno na Svetom pismu. Crkva je saborni organizam. Crkva je pozvana da sabira, objedinjuje i spaja, da služi miru i jedinstvu – naglasio je on.

Rekao je da se njegovo služenje Bogu i rodu neće kretati stazama parcijalnih interesa, niti sadržati elemente strančarenja ili bavljenja politikom. Naglasio je da će se voditi tokom službe patrijarha duhom službe među jednakima i da će nastojati da neguje saborni duh kao najvažniji cvet našeg čovečanstvog stabla.

– U savremenim odnosima u društvu, savremena politika shvaćena je kao borba različitih partija, što često u sebi nosi i dosta neprijatnosti, možda i nepremirenih odnosa. Vidimo borbu grupa koje se udružuju radi ponekad međusobnog rivaliteta, što ne vidim kao politku u izvornom smislu te reči – rekao je on.

Govoreći o politici, podsetio je da je politika u izvornom smislu te reči u antici, gde se pojavila kao pojam, smatrana brigom za zajednički život.

– U toj brizi su učestvovali svi građani, koji su svi jednako delili tu brigu. Tom vrstom politike ne samo da hoću, već dubinski osećam da i moram da se bavim kao što je svaki čovek dužan da to čini u meri koje je njemu dato i na mestu u kojem se nalazi – istakao je patrijarh.

Crkva da izgrađuje mir i međusobno poverenje

Patrijarh Porfirije poručio je da danas kada živimo u vremenu kada su mir i jedinstvo, pa i u crkvi, u njenom ljudskom aspektu uzdrmani, da smo svi pozvani, bilo šta što se dešava „daleko od nas ili je deo naše crvkene stvarnosti, na tu službu mira i jedinstva. Pozvani smo, naveo je, da naši argumenti budu duhovni, duhovnim da dokazujemo, a ne rečju i iskustvom i silom koja svoje izvorište ima samo u ovom svetu.

– Tim putem i sam nameravam, da uz pomoć božju i svih vas vodim i vodim crkvu, koja mi je poverena. Da izgrađuje mir i međusobno poverenje, silom mira Hristovog, koji je podaren crkvi. Ako imamo mir božji u sebi mirićemo se sa drugim čovekom, sa prirodom a bićemo izmireni sa sobom i bićemo blagovesnici mira i naš doprinos biće ne u onome što činimo, već u onome što jesmo – poručio je patrijarh Porfirije.

Kazao je i da nije prvenstveni zadatak crkve da stvara bolje uslove za život i da se trudi da rešava bilo koju vrstu socijalnih, političkih i psiholoških i svakih drugih probelma.

– U crkvu dolazimo na svetu liturgiju da bismo tu dotakli i naslutili šta je to što je jedino važno i najvažnije, da bismo dotakli i primili krst Hristov, koji je istovremeno i vaskrsenje. To je osnovni zadatak crkve, zato postoji. Sve drugo pomenuto, samo po sebi biće obasjano istim krstom i vasrksenjem Hristovim. Ako sve imamo, a to nemamo, uzalud je. Ako to imamo, sve smo onda dobili – rekao je patrijarh.

Zato je, kaže, važno shvatiti i osetiti snagu crkve, da živi i svedoči mir blagovešteći ga svim narodima i svim ljudima dobre volje.

Hrišćanski bog je, kaže, bog ljubavi i mira, a mir je pretpostavka jedinstva u ljubavi i način da se prevaziđu pogubne sile raskola i razdora, sukoba i mržnje.

Molitve za Srbe na KiM,u Srpskoj, Crnoj Gori, BiH, Hrvatskoj i Sloveniji

Novi poglavar SPC poslao je pozdrave i molitve ohrabrenja i podrške našem narodu na KiM u Republici Srpskoj, Crnoj Gori, BiH, Hrvatskoj i Sloveniji, kao i svuda gde žive Srbi.

– Želim da pozdravim naš narod širom zemaljskog šara, gde god se nalazi, da pošaljem molitve ohrabrenja i podrške, na prvom mestu su Srbi na KiM koji su u neraskidivom jedinstvu sa narodom u Srbiji, ali i sa narodom našim u Republici Srpskoj, Crnoj Gori, BiH i u svim drugim zemljama gde naš narod živi – poručio je patrijarh.

Istakao je da će nastaviti da služi koliko god bude mogao našem narodu u njemu dragoj Hrvatskoj koja je postala, kako je rekao, njegova druga otadžbina.

– Narodu čiju duboku veru snagu i ljubav sam upoznao i koja će mi biti uzor. Isto važi i za Sloveniju. Istu ljubav moju zaslužuju praovoslavni u Severnoj Makedoniji, čuvaju neke najlepše manastre koje su podigli naši preci – naglasio je Porfirije.

Podseća da je u julu 2014. rekao u Zagrebu i ističe da ne odustaje od toga – da će celim svojim bićem raditi na povezivanju ljudi, na izgrađivanju mostova i uspostavljanju dijaloga sa svima.

– I kroz taj dijalog u Zagrebu i druge stekao sam prijatelje i uveren sam stekla ih je SPC i srpski narod. Nastojaću da budem dostojan ljudi u Zagrebu i Ljubljani i svuda… Koji su bili mojim sveštenicima i srpskom narodu bliski i prihvatili nas kao prijatelje i kada je trebalo javno su nas zastupali i branili u nevoljama kojih je nekad bilo. Nastojaću da po istom ključu svoj braći bez obzira kojem narodu i veri pripadaju, a žive u zemljama gde smo mi pravoslavni Srbi većina, budem prijatelj kakve sam ja stekao u Hrvatskoj i Sloveniji – poručio je on.

Čovek je jedini virus u svetu 

Patrijarh se osvrnuo i na pandemiju kovida 19 i istakao da treba da ostanemo pripravni na svako dobro delo u ovo teško vreme.

Kaže da smo u minulim mesecima svedoci ogormnih žrtvi lekare i svih ljudi koji su nesebično položili svoje živote za druge i ispunili jednu od najvećih Hristovih zapovesti.

– Da nam ne ovlada strah i da znamo da svaki telesno zdrav čovek može biti mnogo gori virus u ovom svetu. Čovek je jedini virus u svetu jer čini razne stvari koje nisu u skladu sa Bogom – poručio je Porfirije.

Dodaje da je pandemija pokazala koliko smo povezani i upućeni jedni na druge i da samo zajedno možemo međusobnom pažnjom da pobedimo ovu pošast, kako je rekao, greha i bolesti koja nam preti iznutra.

– Prizivam blagodat mira i ljubavi na sve nas sabrane i sve ljude sveta, neka Gospod blagoslovi i neka nas udostoji da zajedno sa svetim ocem Savom ovu zemlju učinimo telom carstva Božijeg – poručio je patrijarh Porfirije.

Liturgija je počela jutros u 9 časova u Sabornoj ckrvi u pristvu crkvenih zvaničnika, predstavnika drugih verskih zajednica, kao i vlasti.

Mitropolit Porfirije izabran je za 46. patrijarha srpskog, a 57. poglavara SPC, jer je pre prvog patrijarha bilo 11 arhiepiskopa koji su bili poglavari.

Sabor Srpske pravoslavne crkve održan je prvi put u Hramu Svetog Save, a ne u Patrijaršiji, zbog većeg prostora koji je omogućio da se ispoštuju sve epidemiološke mere.

Pri izlasku iz Saborne crkve patrijarhu Porfiriju ruku su celivali vernici, a nakon toga je ušao u zgradu Patrijaršije. Na balkonu se pojavio zajedno sa vladikama SPC, odakle je blagosiljao okupljene ispred Patrijaršije.