Srbiju i Egipat vezuje iskreno višedecenijsko prijateljstvo i treba da nastavimo da ga unapređujemo, pre svega jačanjem saradnje u oblastima od zajedničkog interesa, poručio je danas predsednik Narodne skupštine Ivica Dačić u razgovoru sa delegacijom Egipta.

Sagovornici su se na sastanku u Beogradu saglasili da je u zajedničkom cilju jačanje saradnje u međunarodnim organizacijama, između ostalog u Pokretu nesvrstanih čiji su Srbija i Egipat osnivači i koji sledeće godine obeležava 60. godišnjicu od osnivanja.

Dačić je, navodi se u saopštenju Narodne skupštine, ocenio da je parlamentarna saradnja sa Egiptom veoma dobra i podsetio da je u junu 2019. godine potpisan Protokol o saradnji koji predstavlja pravni osnov za unapređenje saradnje dva parlamenta.

Izrazio je želju da se nastavi sa daljim produbljivanjem i jačanjem parlamentarne saradnje čemu će, dodao je, doprineti redovna razmena poseta predsednika parlamenata i aktivnosti Poslaničkih grupa prijateljstva.

Pomoćnik ministra za evropske poslove u Ministarstvu spoljnih poslova Egipta Badr Abdelati rekao je da će dodatan impuls razvoju bilateralne saradnje dati sednica Mešovitog komiteta za ekonomsku saradnju i Poslovnog saveta, čije se održavanje planira 2021. u Kairu.

Zamenica ministra za turizam i antikvitete Egipta Gada Šalbi istakla je da je turizam jedna od važnih oblasti u kojima Egipat i Srbija ostvaruju saradnju.

Posebno je izrazila zahvalnost Vladi Srbije i turističkim operaterima koji su promovisali Egipat kao turističku destinaciju, te spomenula da su srpski turisti bili na četvrtom mestu ove godine, sa oko 26.000 posetilaca.

U saopštenju se dodaje da je ambasador Egipta u Srbiji Amr Alguvejli uručio Dačiću čestitku predsednika Predstavničkog doma Egipta Ali Abdel-Aal povodom stupanja na novu funkciju.