Pokrajinski sekretar za kulturu, javno informisanje i odnose s verskim zajednicama Dragana Milošević obratila se danas, u Privrednoj komori Vojvodine, na video-konferenciji povodom početka Intereg – IPA projekta Mađarska-Srbija pod nazivom: „Mladi i nasleđe-tradicija i budućnost u prekograničnom regionu – HERINFUTUR“.

Istakavši zadovoljstvo što je ovo drugi prekogranični projekat koji se realizuje u protekle dve godine, sekretar Milošević je apostrofirala njegov značaj, polazeći od činjenice da je kulturno nasleđe u multietničkim zajednicama poseban most komunikacije, civilizacijskih tekovina i uvažavanja različitosti.

„Drago mi je što će mladi, kako iz Županije Čongrad, tako i naša deca, imati priliku da kroz radionice, edukaciju i saznanja o različitostima bolje upoznaju i nadograde svoja postojeća znanja o kulturnom nasleđu, njegovoj zaštiti i očuvanju“, rekla je Dragana Milošević.

On je dodala da je današnja konferencija prilika da se osvrnemo i na propuste kada je oblast kultunog nasleđa u pitanju.

„Višegodišnji nemar, ratna razaranja, nedostatak strategije o kulturnom nasleđu, kao i finansijskih sredstava, samo su neki od faktora koji su uticali na ovu oblast“, rekla je Miloševićeva i dodala da je zbog toga važno projektno povezivanje i što veće učešće mladih u ovakvim prekograničnim projektima.

Prema rečima Dragane Milošević ovaj projekat ima tri ishoda. S jedne strane reč je o povećanju nivoa znanja s fokusom na očuvanje i restauraciju, gde se posebno razmatra kreiranje i prilagođavanje obrazovnog materijala, kao i organizovanje zajedničkih radionica.

Investiranje u taj sektor, sa druge strane, smatra sekretar Milošvić, kreira interdisciplinaran dijalog u multikulturalnim društvima, jer kulturno nasleđe definiše pripadnost i daje dovoljno energije za investiranje u kreativni i održivi razvoj regiona. Kako materijalno, tako i nematerijalno kulturno nasleđe, bitno je u razvoju svakog regiona, jer tu se pored kulture, povezuje i turizam i privreda, kao i zapošljavanje.

Direktor Fonda „Evropski poslovi“ AP Vojvodine Aleksandar Simurdić istakao je ovom prilikom da su istorijske okolnosti stvorile i neke nove kulturne prilike, koje nas sve povezuju. On je dodao da kulturna zaštita dobara jeste naš zalog za budućnost i zato su mladi u fokusu ovog projekta. Celokupno nasleđe pripada svima i zato je poslednjih nekoliko decenija bitan deo javnog diskursa i primarni resurs za razvoj kreativne ekonomije.

Potpredsednik skupštine Županije Čongrad, Čanad Erš Polner izrazio je zadovoljstvo što će se Intereg – IPA program prekogranične saradnje Mađarska-Srbija nastaviti i u sledećem projektnom ciklusu.

Marko Tešić i Filip Jovanović iz Pokrajinskog sekretarijata za kulturu, javno informisanje i odnose s verskim zajednicama predstavili su plan i program aktivnosti na realizaciji projekta, vrednog 130.150,14 evra.