Sastanak Kriznog štaba održao se jutros, a kako je rečeno, nikakve nove mere nisu donete.

Nove mere se očekuju od utorka, kada prestaju stare.

Direktor Vojne bolnice Karaburma dr Ivo Udovičić i pokrajinski sekretar za zdravstvo dr Zoran Gojković obratili su se javnosti.

Doktor Udovičić izneo je kako izgleda klinička slika kod pacijenata koji leže na lečenju.

“Sada, u odnosu na juli ili april, klinička slika je ista, samo su brojke različite. Tada je najveća cifra bila 400 dnevno, a sada 10 ili 20 puta više, a to je 10 ili 20 puta teže. Nemojte pitati salonske lekare, ja ću vam reći. Ovo je vrlo teška bolest. Ovakva epidemija verovatno nikad nije postojala, čak ni španska groznica. Ceo svet je u katastrofi”, rekao je dr Ivo Udovičić, direktor Vojne bolnice Karaburma.

“Ne može se opisati kako je to kad umire mlad čovek”, dodao je dr Udovičić.

Mi smo u najvećem piku epidemije, nije realno da se za dve, tri nedelje dogodi čudo i da ođednom nema nikog u bolnicama, izjavio je danas pokrajinski sekretar za zdravstvo Zoran Gojković, odgovarajući na pitanje da li će se država dozvoliti održavanje proslava Nove godine ukoliko se broj zaraženih do tada smanji.

Gojković je na konferenciji za novinare preneo i izjavu jednog direktora kovid bolnice tim povodom koji je, kaže, rekao da su ga do pre dva dana pitali da li ima slobodno mesto u bolnicama, a danas ga pitaju da li će biti proslava Nove godine.

“Razumem želju svih nas da živimo normalnim životom, ali nije realno da se dogodi čudo za dve, tri nedelje. Država će uraditi sve da zaštiti zdravstveni sektor i građane”, poručio je on.

Gojković je apelovao na građane da ne varaju sami sebe, jer se okupljanjem u kućama ne vara država.

“Varamo sami sebe, a onda nam se to vrati. Sada slavimo, a ne znamo da li će neki od nas dočekati sledeće slavlje”, rekao je Gojković.

Na konferenciji je precizirano da privatne laboratorije ne rade PCR testove, jer nemaju uslove za to, ali da rade antigenske.

U dramatičnom govoru na pres konferenciji Kriznog štaba za borbu protiv korona virusa, potpukovnik dr Ivo Udovičić, koordinator VMV Karaburma, našao je vremena i za jednu neslanu šalu.

– Što se tiče priča oko Nove godine i dočeka, da ne bi bilo sve tako tužno, evo jedna šala. Mi spremamo na Karaburmi doček Nove godine. Okitili smo jelku, stavili smo joj zaštitnu masku i vizir, i svi ste dobrodošli kod nas za doček Nove godine – završio je Udovičić svoju bizarnu šalu, koja nikome nije bila smešna.

U međuvremenu, u poslednja 24 sata u Srbiji je na korona virus testirano 19.826 osoba, njih 6.534 je pozitivno, dok je nažalost 55 osoba preminulo.

Prema poslednjim podacima Ministarstva zdravlja i Instituta “Batut” na respiratorima u bolnicama širom Srbije nalazi se 319 pacijenta, najviše do sada od početka epidemije.

Podsetimo, juče smo imali 21.799 testiranih osoba, njih 7.393 je pozitivno, dok je 56 osoba preminulo. Juče smo imali i najviše ljudi na respiratoru od početka epidemije – 323 pacijenta.