Odnosi između Srbije i Severne Makedonije idu uzlaznom putanjom i baziraju se na uzajamnom prijateljstvu građana dveju država, ocenili su ministri spoljnih poslova Srbije i Severne Makedonije Nikola Selaković i Bujar Osmani nakon današnjeg sastanka u Beogradu.

Selaković je kazao da ga raduje intenziviranje komunikacije zvaničnika na najvišem nivou, nekoliko dana nakon susreta Vučić-Zaev na graničnom prelazu Tabanovce, a koje je usmereno na jačanje bilateralnih odnosa i evropskog puta Srbije i Severne Makedonije.

– Naši bilateralni odnosi ne doprinose samo našim zemljama već i čitavom regionu. Dogovorili smo sto češća viđanja i želimo da oživimo konsultacije između ministarstava. Želimo i da nastavimo održavanje sednice dveju vlada, da gradimo prijateljstvo onakvo kakvo je postojalo kada smo pomagali jedni drugima tokom pandemije – rekao je Selaković na konferenciji za novinare nakon sastanka.

Selaković je dodao da je došlo do potpune saglasnosti oko pitanja rešavanja odnosa između Beograda i Prištine „putem dijaloga pod pokroviteljstvom EU“ te da je to „nešto čemu smo privrženi“.

Prema njegovim rečima, čak i ove godine tokom pandemije Kovid-19 bilateralna razmena dostigla je 860 miliona evra.

On je posebno ukazao na značaj saradnje u vezi s položajem nacionalnih manjina, srpske u Makedoniji i makedonske u Srbiji, te dodao da je Srbija spremna da se angažuje na dodatnom poboljšanju položaja makedonske manjine u Srbiji.

– Želimo da oživimo sporazum iz 2004. godine koji nalaže formiranje mešovite komisije za pitanja nacionalnih manjina. U kulturnoj saradnji voljni smo da damo maksimalni doprinos i otvorimo makedonski kulturni centar u Beogradu, kao i srpski u Skoplju – istakao je Selaković.

Osmani je, čestitajući Srbiji Dan državnosti, još jednom izrazio zahvalnost za dobijanje vakcina koje je predsednik Vučić isporučio Severnoj Makedoniji.

„Pričali smo o regionalnoj saradnji u okviru Berlinskog pricesa a i o “mini-šengenu“ koji omogućava prevazilaženje svih barijera za kretanje građana regiona. Bitno je da napravimo atraktivan region za investiranje kako za naše građane tako i za strance“, rekao je Osmani.

Na pitanje novinara, a povodom tvrdnji Sofije da je prisutan preveliki srpski uticaj u Severnoj Makedoniji, Selaković je rekao da „ako budemo tragali za prošlošću i onime što nas razdvaja, nećemo imati vremena da se bavimo pitanjima budućnosti“.

– Dobro je da tražimo ono što nas spaja. Ako to želimo lako ćemo naći. Čuo sam za zvanične izjave iz Sofije i reagovao sam najbolje tako što nisam to komentarisao. Srbiji je cilj da budemo dobri susedi u regionu i gradimo infrastukturu – rekao je Selaković.

Selaković je naveo da bi Srbija mogla da bude integrišući faktor za sve dri države, napominjući da ne vidi da Severna Makedonija na bilo koji način svađa Srbiju i Bugarsku.

– Ako se budemo bavili prošlošću onda ćemo svi brojati ljude koji odlaze u druge zemlje – dodao je Selaković.

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić razgovarala je danas sa ministrom spoljnih poslova Severne Makedonije Bujarom Osmanijem o jačanju bilateralnih odnosa dve zemlje, kroz unapređenje ekonomske saradnje i unapređenje političkog dijaloga.

Premijerka Brnabić je istakla da je Srbija veoma zainteresovana za jačanje bilateralnih odnosa i razvoj regionalne saradnje u okviru mini Šengena, ocenivši da je ta inicijativa od velikog značaja za ekonomski razvoj svih zemalja, uključenih u taj proces, saopšteno je iz Vlade Srbije.

Ona je naglasila da je održavanje međuvladinih sednica odlična platforma za postizanje dogovora o budućim koracima ka unapređenju ekonomske i trgovinske saradnje i jačem povezivanju Srbije i Severne Makedonije.

Ministar Osmani je zahvalio na donaciji vakcina, istakavši da je to važan gest i izraz iskrene solidarnosti, a čime je omogućen početak vakcinacije u Severnoj Makedoniji.

Sagovornici su potvrdili uzajamnu podršku na putu ka članstvu u Evropskoj uniji, dodaje se u saopštenju.

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić primio je danas ministra spoljnih poslova Republike Severne Makedonije Bujara Osmanija.

Predsednik Vučić i ministar su razgovarali o jačanju dobrosusedskih odnosa dveju zemalja, i to kroz, između ostalog, rešavanje svih pitanja dijalogom, unapređenje ekonomske saradnje i međusobnu podršku na evropskom putu.

Predsednik Narodne skupštine Ivica Dačić i ministar inostranih poslova Severne Makedonije Bujar Osmani konstatovali su u današnjem susretu da je prijateljstvo dve zemlje dodatno ojačano tokom pandemije.

Dačić je ocenio da su bilateralni odnosi između Srbije i Severne Makedonije dobri, o čemu, ističe, svedoči i intenzivni politički dijalog i razmena poseta na visokom i najvišem nivou, saopšteno je iz Narodne skupštine.

Predsednik srpskog parlamenta je izrazio spremnost da na novoj funkciji nastavi rad na unapređenju bilateralne saradnje i jačanju veza između dve države.

Istakao je da je prijateljstvo između dve zemlje i dva naroda dodatno ojačano u ovim teškim vremenima i da u prilog tome govori i donacija vakacina koje je Srbija, u znak solidarnosti, ustupila Severnoj Makedoniji.

Ministar Osmani se saglasio da se odnosi dve zemlje razvijaju u dobrom pravcu i istakao da je prioritet Vlade Severne Makedonije saradnja sa zemljama regiona, te da je u skladu sa tim njegova prva poseta kao ministra inostranih poslova upravo poseta Srbiji.

Istakao je važnost kontiuniranog političkog dijaloga jer je to, navodi, najbolji način rešavanja svih pitanja.

Zahvalio je na donaciji vakcina koje je predsednik Srbije Aleksandar Vučić pre nekoliko dana uručio premijeru Severne Makedonije Zoranu Zaevu.

Sagovornici su se složili da treba nastaviti dobru praksu saradnje koja već postoji kroz mehanizam zajedničkih sednica vlada dve zmelje i rad Mešovite komisije.

Razgovarano je o mogućnostima jačanja parlamentarne saradnje i dogovoreno je da se intenziviraju kontatki i posete između paralamentarnih grupa prijateljstva i parlamentarnih odbora, ali i da se uskoro organizuju i posete na nivou predsednika parlamenata.