„Ukoliko bilo ko donese odluku o priznanju Kosova kao nezavisnog, istog trenutka krećemo u kampanju povlačenja priznanja“, izjavio je predsednik Srbije Aleksandar Vučić 22. jula.

Vučić je tako odgovorio na najavu predsednika Turske Redžepa Tajipa Erdoana (Recep Tayyip Erdogan) da će raditi na novim priznanjima Kosova.

„Veoma poštujem turskog predsednika i želimo najbolje odnose s Turskom, ali imamo svoju zemlju i interese i u skladu sa njima ćemo se ponašati“, rekao je Vučić tokom posete Kragujevcu.

Dan ranije, predsednik Srbije se pozvao na Vašingtonski sporazum, koji je u septembru 2020. potpisao sa tadašnjim premijerom Kosova Avdulahom (Avdullah) Hotijem pod pokroviteljstvom bivšeg američkog predsednika Donalda Trampa (Trump).

„Beograd i Priština imaju obavezu da se uzdrže od kampanje povlačenja i lobiranja za priznanje nezavisnosti Kosova“, rekao je Vučić 21. jula i dodao da će povodom Erdoanove najave „pokušati da razgovara“ sa turskim kolegom.

„Ovo nije tursko“, dodao je Vučić tokom posete manastiru Manasija u istočnoj Srbiji.

Šta je rekao Erdogan?

Kako je 19. jula prenela agencija Reuters, Erdogan je izjavio da „se nada da će na Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija imati prilike da govori sa predsednikom Sjedinjenih Država Džoom Bajdenom (Joe Biden) o međunarodnom priznanju Kosova, a kako bi zajedno radili na tome da još država prizna Kosovo“.

„Nastojimo da što više zemalja u svetu prizna Kosovo“, poručio je turski predsednik uoči posete turskom delu Kipra.

Kosovo je do sada priznalo 117 zemalja, a jedno od poslednjih je došlo od strane Izraela početkom februara 2021. godine.

Turska je priznala Kosovo 18. februara 2008. godine, dan pošto je Priština proglasila nezavisnost.