Predsednik Srbije Aleksandar Vučić i novoimenovana ambasadorka Rumunije Silvija Davidoju, koja mu je predala akreditivna pisma, istakli su da bi od najvećeg značaja bila izgradnja autoputa ili brze saobraćajnice između Beograda i Temišvara, saopšteno je iz kabineta predsednika.

Vučić i ambasadorka Davidoju su se saglasili da su Srbija i Rumunija iskreni prijatelji i pouzdani partneri, izrazivši uverenje da će dobri politički odnosi da budu praćeni još boljim ekonomskim vezama i saradnjom u svim oblastima od zajedničkog interesa.

Vučić je takođe naglasio da Srbija može mnogo da nauči od Rumunije kad je reč o korišćenju plovnosti Dunava.

Silvija Davidoju je rekla da dolazi sa konkretnom agendom, kad je reč o infrastrukturnim i energetskim projektima. Osim puta između Beograda i Temišvara, koji je izdvojen kao prioritetni projekat, ona je navela i izgradnju železničke pruge, kao i izgradnju gasnog interkonektora između dveju zemalja.

Ona je predložila i osnivanje zajedničke privredne komore, koja treba da zbliži poslovne zajednice sa obe strane granice.

Ambasadorka Davidoju je istakla da Srbija u Rumuniji ima iskrenog zagovornika proširenja Evropske unije na region zapadnog Balkana, izrazivši uverenje da je i interes EU da Srbija što pre postane punopravna članica.

Vučić je izrazio zahvalnost Rumuniji na principijelnom stavu da poštuje teritorijalni integritet i suverenitet Srbije, a time i međunarodno pravo, dodavši da Srbija veoma ceni podršku Rumunije evropskom putu Srbije, kao i konkretnu pomoć kroz prenos rumunskih iskustava iz procesa pridruživanja.

On je naglasio i značaj saradnje kroz format Kvadrilaterale, odnosno Visokog saveta za saradnju Srbije, Rumunije, Bugarske i Grčke, jer taj vid saradnje smatra veoma značajnim za razvoj dobrosusedskih odnosa i promociju politike mira i stabilnosti u regionu, kao i društveni i ekonomski razvoj Srbije, kao i da bi, kada okolnosti dozvole, trebalo održati novi sastanak na vrhu.