x

Usvojena odluka, za bolovanje od korone isplata 100 ODSTO ZARADE, ovo su uslovi (VIDEO)

Naknada za bolovanje zbog virusa korona u Srbiji će biti isplaćivana 100 odsto samo vakcinisanim radnicima, kao i zaposlenima koji iz zdravstvenih razloga ne mogu biti vakcinisani, saopšteno je iz Vlade Srbije.

Reč je o dopuni zaključka od 2. aprila 2020. godine koji je Vlada Srbije danas usvojila.

Prema ovom zaključku, ostali zaposleni koji se razbole od virusa korona dobijali bi naknadu zarade za vreme bolovanja od 65 odsto zarade.

Vlada Srbije usvojila je i uredbu o podsticajnim merama za imunizaciju da bi se dodatno motivisali građani za vakcinaciju, a dodatna novčana podrška u iznosu od po 3.000 dinara predviđena je za sve građane Srbije koji su do sada vakcinisani i sve one koji će do 31. maja primiti prvu dozu.

Od 1. do 15. juna, preko sajta Uprave za trezor, biće otvoren portal za prijavljivanje građana za ovu novčanu pomoć. Odmah nakon ovog roka počeće isplata, koja će trajati do kraja juna. Novčanu pomoć primiće i svi vakcinisani penzioneri, kao i oni koji to nameravaju da urade tokom maja. Za njih će isplata ići po automatizmu i nije potrebno da se prijavljuju.

 

Usvojen je i tekst Memoranduma o razumevanju između Vlade Srbije i Vlade Ujedinjenih Arapskih Emirata o tehničkim uslovima i načinima elektronske validacije potvrda o izvršenoj vakcinaciji protiv virusa korona i potvrda o izvršenom testiranju, saopšteno je iz Vlade Srbije.

Nakon potpisivanja ovog memoranduma, biće u upotrebi digitalni sertifikati o vakcinaciji, kojim će se znatno olakšati transfer putnika i omogućiti bezbedno putovanje i poslovanje u uslovima pandemije.

Najnovie vesti