Glavni urednik Happy televizije, Milomir Marić (65), zaražen je korona virusom, a sada je otkrio kako se oseća.

Marić ima simptome korone koje na početku nije imao.

On smatra da je to što je vakcinisan presudno da ima lakšu kliničku sliku.

– Dobro sam, slomljen, ali dobro je kako je drugima. Malaksao sam, ne mogu da ustanem, sav sam slomljen… Izgleda da je to što sam vakcinisan bilo presudno. Svima poručujem da se vakcinišu i ako dobiju koronu lakše će podneti – rekao je Marić.

– Svašta pričaju, te ja jedini imam lek, te da nemam, mislim stvarno šta je to ispalo. Strašno, koliko mržnje. Kažu: „Ko Mariću dozvoljava da se leči“ – zaključio je Marić.

Evo na šta je Marić mislio kada je izjavio da je dobio lekove koji „prekidaju korona virus“

Marić je, zapravo, dobio lek „favipiravir“ koji deluje tako što sprečava razmnožavanje virusa, a isti mu je prepisao dr Goran Stevanović, direktor Infektivne klinike.

Prof. dr Zoran Todorović, klinički farmakolog, objasnio je kakav je lek „favipiravir“ i čemu je namenjen.

– Suština je u tome da se primeni dovoljno rano, dok se bolest nije pogoršala. I što pre, to bolje! Ima rizika od primene, ali je korist izgleda veća. Od neželjenih efekata, najčešći su dijareja i neki poremećaji krvne slike i biomarkera funkcije jetre – kaže prof. Todorović.

Napominje i da je SZO bila rezervisana prema upotrebi „favipiravira“, ali je nedavna meta -analiza devet kliničkih ispitivanja u vodećem naučnom časopisu Scientific Reports pokazala da je efikasan.

– Poboljšanje kliničke slike tokom prvih sedam dana hospitalizacije bilo je visoko statistički značajno češće kod pacijenata na „favipiraviru“ u poređenju sa kontrolnom grupom. Takođe, moguće je da ima povoljno dejstvo na uklanjanje virusa iz organizma (obesklicavanje), na potrebu pacijenata za kiseonikom (za 7% poređenje je bez statističke značajnosti, ali je trend povoljan) i na smrtnost (za 30%, ali je poređenje ipak bez statističke značajnosti u odnosu na kontrolnu grupu) – ističe prof. Todorović za Kurir i dodaje da je prvobitno odobren u Japanu za pacijente obolele od gripa tokom epidemije.