Češka je danas proterala 18 ruskih diplomata zbog sumnje da su oficiri ruske službe GRU bili umešani u eksploziju magacina municije u Vrbjeticama u Češkoj u jesen 2014. godine, kada su poginula dva čoveka.

Vicepremijer Jan Hamaček koji privremeno obavlja i funkciju ministra spoljnih poslova, obavestio je ruskog ambasadora da 18 diplomata iz ruske ambasade mora da napusti Češku u roku od 48 sati.

Proterani su svi zaposleni u ambasadi Rusije u Pragu koji su, prema češkim saznanjima, ruski obaveštajci iz službi GRU i SVR.

Češki premijer Andrej Babiš rekao je na vanrednoj konferenciji za novinare da je Češka suverena zemlja i da na ta saznanja „bez presedana“, mora da reaguje.

„Na osnovu nedvosmislenih dokaza iz istrage naših bezbednosnih snaga moram da konstatujem da postoji osnovana sumnja da su oficiri ruske tajne službe GRU umešani u eksploziju magacina sa oružjem u Vrbjeticama 2014. godine“, kazao je Babiš.

Premijer je dodao da je obavestio i češkog predsednika Miloša Zemana i da se i on složio sa odlukom o proterivanju ruskih diplomata.

Prva eksplozija u magacinima oružja u Vrbjeticama na jugu Češke dogodila se 16. oktobra 2014. godine i tada su poginule dve osobe, a zatim je eksplodirala municija u još jednom magacinu 3. decembra iste godine.

Vicepremijer Hamaček trebalo je u ponedeljak da putuje u Moskvu da pregovara u nabavci vakcina Sputnjik V ali mu tu posetu premijer Babiš u poslednjem trenutku nije dozvolio.

On je rekao danas novinarima da se Češka nalazi sada u sličnoj situaciji kao Velika Britanija u slučaju pokušaja trovanja 2018. godine.