Predsednik Hrvatske Zoran Milanović je objavio danas novi status na Fejsbuku, društvenoj mreži na kojoj, kako je sam rekao, može da „divlja“ jer se medijske slobode u njegovoj zemlji navodno sužavaju.

Status se odnosi na njegovu svađu s premijerom Andrejom Plenkovićem, predsednikom sabora Gordanom Jandrokovićem i poslanikom SDSS-a Miloradom Pupovcem.

Sukob, koji se u hrvatskim medijima posmatra i u kontekstu lokalnih izbora 16. maja, započeo je oko izbora predsednika Vrhovnog suda. „Kako je Đuro Sessa odustao od prijave za novi mandat, birat će se novo lice. Milanović tu gura svoju kandidatkinju Zlatu Đurđević, dok se HDZ, predvođen Plenkovićem, tome oštro protivi“, piše index.hr podsećajući da je šef države nedavno na jednoj od konferencija za novinare Plenkovića, Jandrokovića i Pupovca uporedio s likovima iz crne italijanske komedije iz 1976. godine, „Ružni, prljavi, zli“.

Sebe je Milanović drugom prilikom uporedio s Marlonom Brandom, odnosno likom kojeg je glumio u filmu „The Wild One“ („Divljak“). „Između ‘Ružni, prljavi i zli’ i ‘The Wild One’ ja prefereriram biti Marlon Brando“, rekao je Milanović, a nakon te izjave ga je i predsednik sabora Gordan Jandroković tako oslovio. Upravo na dva filma Milanović referirao kad je juče objavio fotografije Branda i jednu iz italijanske komedije. „Pa ti biraj!“, napisao je Milanović.

Predsednik Kluba Socijaldemokratske partije u Hrvatskom saboru Arsen Bauk juče je odbacio medijske napise da bi nastupi Milanovića mogli da škode rejtingu SDP-a, napominjući da je Milanović pošto je izabran za predsednika napustio stranku. „Ne vjerujem da su Milanovićevi nastupi štetili SDP-u“, rekao je Bauk novinarima u Splitu i podsetio da je Milanovića na dužnost predsednika predložio SDP, ali da je po izboru on po Ustavu moraoda izađe iz stranke. „Prema tome, u jednom dijelu može doći do utjecaja na rejting svih stranaka, ne samo SDP-a“, dodao je Bauk.

Prema njegovom tumačenju, postoje razni medijski napisi – neki kažu da Milanovićevi istupi pomažu SDP-u, neki govore pomažu Hrvatskoj demokratskoj zajednici jer mobilišu njeno biračko telo, dok neki kažu da to odmaže HDZ-u jer Milanović ukazuje na njihove probleme.“Sad je fokus na lokalnim izborima na kojima nisu kandidati ni predsjednik Milanović niti premijer Plenković, a na kojima se radi o nadležnosti lokalne samouprave i obično u tim slučajevima dođe do stagnacije ‘najviših tema’, ali ne nužno“, rekao je Bauk.

On je dodao da stranke ponekad koriste lokalne izbore da bi s nacionalnog nivoa pomogle svojim kandidatima na lokalnom, bilo Vlada jer misli da je bila dobra, bilo opozicija jer misli da je Vlada loša.

Kandidat SDP-a za gradonačelnika Splita Ante Franić je podržao juče nastupe Milanovića, posebno one koji se odnose na stanje u pravosuđu. „Podržavam predsjednika Milanovića, osobito u stavovima koji se tiču pravosuđa koje je korumpirano i koči razvoj države“, istakao je Franić.