Bugarska je odbokirala put Sverene Makedonije u Evropsku uniju, saopšteno je iz Vlade S. Makedonije nakon sastanka u Briselu premijera Zorana Zaeva sa predsednikom Burakske Rumenim Radevom.

Radev je, navodi se, „podvukao principijelnu i kontinuranu podršku budućnosti Republike Severne Makedonije u EU, kao i očekivanju Bugarske za neposredan dijalog kroz koji će biti razrešena otvorena pitanja u međusobnim odnosima“.

Prema sopštenju koje prenosi agencija Beta, Radev i Zaev su istakli „pozitivan znak u odnosima dveju zemalja, koji su šefovi država Bugarske i Severne Makedonije postigli zajedničkom posetom Rimu i Vatikanu u maju, da bi odali poštovanje svetoj braći (prosvetiteljima) Ćirilu i Metodiju“.

Na tom sastanku je istaknuta i zajednička volja za postizanje održivih rezultata i za izgradnju dobrosusedskih odnosa Bugarske i Severne Makedonije za „ispunjavanje očekivanja građana dve zemlje“.

Zaev i Radev su, dodaje se, razgovarali i o bilateranom partnerstvu u bezbednosti i odbrani, o mogućnosti proširenja saradnje u oblasti vojne obuke i razmeni kadeta dve zemlje.

Na sastanku je dogovorena poseta premijera Zaeva Sofiji već ove sedmice, navela je Vlada Severne Makedonije.

Sofija je u decembru prošle godine stavila veto na prihvatanje Pregovaračkog okvira i početak pregovora EU sa Severnom Makedonijom, ali Skoplje poslednjih sedmica, uz podršku portugalskog predsedništva EU i Evropske komisije pokušava da nađe rešenje da na predstojećem Samitu EU bude odobren okvir za te pregovore.