Niko nije očekivao veliki nastavak odnosa ili nešto slično kada su se Džo Bajden i Vladimir Putin sastali u Ženevi prošle nedelje, štaviše, neki su se verovatno nadali „sukobu“ između njih dvojice, ali sastanak se ipak održao u civilizovanom i diplomatskom tonu , čak i „srdačno“ neki će reći.

Međutim, napravljen je konkretan korak napred, ambasadori su nakon 3 meseca vraćeni u Moskvu i Vašington.

Ruski ambasador Anatolij Antonov rekao je, nakon jučerašnjeg povratka u Vašington, da se u SAD vraća u „optimističnom raspoloženju“.

Slične izjave dolaze i od njegovog američkog kolege Džona Salivana, koji je rekao da se nada „stabilnim i predvidljivim odnosima“ između Sjedinjenih Država i Rusije po povratku u Moskvu.

Ali pitanje je koliko će dugo trajati ovaj oprezni optimizam.

Istog dana, savetnik američkog predsednika Bajdena za nacionalnu bezbednost, Džejk Salivan, rekao je za CNN da Sjedinjene Države već pripremaju „nove sankcije protiv Rusije“ zbog trovanja ruskog opozicionog glumca Alekseja Navaljnog (Moskva negira bilo kakvu odgovornost).

Naravno, takav potez takođe bi izazvao uzajamne ruske poteze, a ovo kratko zagrevanje odnosa moglo bi se brzo vratiti na prepoznatljivu i opasnu silaznu putanju.