Testiranje kombincije vakcina protiv virusa korona Sputnjik V i AstraZeneka sprovodi se u Azerbejdžanu, a specijalista patofiziologije i pulmologije na Sečenovskom Univerzitetu u Moskvi prof.dr Sergej Boljević smatra da je kombinacija ruskog i britanskog cepiva “odlična“, jer povezuje dva različita virusa, što bi moglo da poveća zaštitu od virusa korona.

“To je odlična kombinacija, AstraZeneka koristi dva ista virusna vektora, a Sputnjik V dva različita, tako da se stvara kombinacija dva virusa“, kazao je Boljević za televiziju K1 koji se vakcinisao ruskim cepivom u eksperimentalnoj fazi primene.

On je naveo da je u Rusiji vakcinisano oko 3,5 miliona stanovnika i da se očekuje da se do juna završi imunizacija svih koji su izrazili želju da se vakcinišu.

Boljević je naveo da je prvu dozu vakcine Sputnjik V primio 11. novembra, a drugu 1. decembra, a da mu je posle druge doze nivo antitela oko 11 jedinica.

“Inače, sve što je veće od jedinice, kada je reč o nivou antitela, već je zaštita“, rekao je Boljević.

On je kazao da je vakcina „epiVakKorona“, koja je napravljena u naučnom centru „Vektor“ kod Novosibirska, do sada pokazala 100 odsto efikasnosti kod odraslih između 18 i 60 godina, a kod starijih od 60 godina efikasnost od 95 odsto.

Kada je reč o vakcini Sputnjik V, kaže da do sada nije bilo alergijskih reakcija niti smrtnih ishoda kao posledice Sputnjik V.

“Ta vakcina ima vrlo blage neželjene efekte – temperatura do 38, glavobolja, bol u ruci i mišićima, ali to prolazi za dan-dva“, rekao je Boljević.

U Rusiji će, kaže, sledećeg meseca biti registrovana i kineska vakcina koja koristi mrtav virus, ali ima manju efikasnost u zaštiti.

Boljević je kazao da je epidemiloška situacija u Rusiji stabilna i da pada broj obolelih.

“Mere se ublažavaju, studenti dolaze na predavanja, kaficihi i restorani rade normalno, ali je ograničen broj ljudi na sportskim događajima i kulturnim manifestijama“, rekao je Boljević.