Američki predsednik Donald Tramp odbacio je danas navode iz knjige svog bivšeg savetnika za nacionalnu bezbednost Džona Boltona.

On je naveo da je knjiga, koja izlazi naredne nedelje, čista fikcija.

„Knjiga Džona Boltona je kompilacija laži i izmišljenih priča, sve u cilju da budem prikazan u lošem svetlu“, napisao je na Tviteru američki predsednik.

„Mnoge smešne izjave koje mi pripisuje, nikada nisu postojale, čista fikcija. On samo pokušava da se osveti zato što sam ga otpustio, koliko je on bolestan!“, dodao je on.

Tramp je juče za Vol strit džurnal izjavio da je Bolton lažov i da su ga svi u Beloj kući mrzeli. U intervjuu za Foks njuz američki predsednik je istakao da je bivši savetnik za nacionalnu bezbednost otkrio poverljive informacije, za šta nije imao odobrenje.

Predsednik Odbora za obaveštajna pitanja Predstavničkog doma Adam Šif je ocenio da su Boltonove optužbe „veoma ozbiljne“. Ako je tačno ono što tvrdi bivši savetnik, onda je to „još jedan dokaz da je pritisak koji je Donald Trump izvršio na Ukrajinu i za koji je optužen, deo stalne tendencije zloupotrebljavanja položaja i preusmeravanja ovlašćenja američke vlade radi lične i političe dobiti kod stranih vlada“, dodao je u saopštenju Šif, koji je demokrata.

Bolton je u intervjuu za ABC, čiji su delovi danas objavljeni, rekao da Tramp nije „podoban za funkciju“ predsednika.

„Mislim da on nije podoban za tu funkciju. Ne mislim da ima veštine za obavljanje tog posla“, rekao je Bolton u intervjuu koji će biti u celini emitovan tokom vikenda.

„Zaista nisam mogao da identifikujem drugi vodeći princip osim šta je dobro za ponovni izbor Donalda Trumpa“, dodao je Bolton, koji je bio savetnik za nacionalnu bezbednost od aprila 2018. do septembra 2019.

„On je bio toliko usredsređen na reizbor da je sve drugo ostalo po strani“, kaže on.

Džon Bolton (71), koji je pratio Trampa tokom istorijskog samita sa severnokorejskim liderom, rekao je da je američki predsednik tada bio više fokusiran „na fotografisanje“ sa Kim Džong Unom nego na posledice tog sastanka u diplomatskom smislu.

„Džon Bolton je sebe diskreditovao“, prokomentarisala je za Foks njuz portparolka Bele kuće Kejli Makenani.

„Ovaj čovek je pohvalio predsednika Trampa kao snažnog u spoljnoj politici, da ne pravi iste greške kao prethodne administracije“, dodala je ona.

Boltonova knjiga „Soba gde se sve događalo: Memoari iz Bele kuće“ treba da bude objavljena 23. juna, ali su se u javnosti pojavili delovi knjige. SAD su tužile Boltona nakon što je Savet za nacionalnu bezbednost Bele kuće utvrdio da radna verzija knjige sadrži pasuse sa poverljivim informacijama o nacionalnoj bezbednosti.

Objavljivanje knjige bi, kako se navodi u tužbi, nanelo „nepopravljivu štetu“ nacionalnoj bezbednosti SAD. Donald Tramp je u septembru 2019. otpustio Boltona posle 17 meseci provedenih na mestu savetnika za nacionalnu bezbednost.