Potpredsednik Vlade i ministar odbrane Nebojša Stefanović prisustvovao je danas finalu „Tenkovskog biatlona“ u Alabinu kraj Moskve, gde je razgovarao sa ekipom Vojske Srbije koja je učestvovala u tom takmičenju.

Stefanović je pohvalio spremnost, obučenost, požrtvovanost i patriotizam pripadnika naše vojske budući da su, kako je rekao, u veoma jakoj konkurenciji izborili polufinale, pokazavši da su spremni da pariraju ekipama iz najjačih vojski sveta.

Ministar odbrane, koji boravi u Moskvi na poziv ministra odbrane Ruske Federacije generala armije Sergeja Šojgua, rekao je da je ponosan na naše tenkiste, jer su se sjajno borili.

„Naši tenkisti postigli su zaista dobar rezultat i drago mi je što smo mogli da vidimo kod njih od prvog trenutka veliku požrtvovanost. Čak i u vremenskim uslovima koji su bili veoma teški, po blatu i kiši, napravili su dobar rezultat i borili se za svoju zemlju“, rekao je Stefanović, a navodi se u saopštenju Ministarstva odbrane.

Izrazio je zadovoljstvo što je naša zemlja, osim što je ove godine bila domaćin discipline „Čuvar reda“ u Kraljevu u kojoj je odnela i pobedu, postigla i ukupno dobar rezultat na Međunarodnim vojnim igrama.

„To pokazuje sposobnost naše vojske, njenu efikasnost i dobru obučenost. Naravno, očekujemo još bolji plasman sledeće godine. Drago mi je da vidim takvu motivaciju i optimizam, ali i obučenost naših vojnika“, rekao je Stefanović.

Ministar je čestitao još jednom svim pripadnicima naše vojske koji su učestvovali u pripremama, kao i našim tenkistima, učesnicima u „Vojnom reliju“ i „Čuvaru reda“, svima koji su, kako kaže, dostojno predstavljali našu zemlju i poručio im da je Srbija ponosna na njih.

Stefanović je razgovarao i sa načelnikom Generalštaba Oružanih snaga Ruske Federacije generalom armije Valerijem Gerasimovim o nastavku saradnje dve zemlje u oblasti odbrane.

Oni su razgovarali i o završetku projekata koji su u toku i daljem razvoju saradnje, dok je ministar istakao i zajednički doprinos dve armije u borbi protiv kovida.

Stefanović i Gerasimov visoko su ocenili ovogodišnju organizaciju Međunarodnih vojnih igara, čija je disciplina „Čuvar reda“ prvi put održana u Srbiji.

Stefanović će danas prisustvovati svečanom zatvaranju Međunarodnih vojnih igara na kojima su ekipe Vojske Srbije postigle zapažene rezultate.

Podseća se da je ovogodišnja najveća vojna smotra na svetu održana od 23. avgusta do 4. septembra na teritoriji Rusije i 10 zemalja suorganizatora, među kojima je prvi put i Srbija.

Na prestižnom takmičenju u 34 discipline učestvovale su ekipe iz 42 zemlje.