NATO je danas izrazio zabrinutost zbog pomorskih vojnih vežbi oko poluostrva Krim koje je 2014. Rusija pripojila, i zatražio od Rusije da garantuje slobodan pristup ukrajinskim lukama na Azovskom moru.

„Pozivamo Rusiju da garantuje slobodan pristup ukrajinskim lukama u Azovskom moru i da dozvoli slobodnu plovidbu“, navela je Alijansa.

Ograničenje pristupa određenim oblastima Crnog mora i Kerčkom moreuzu, koji  ga povezuje sa Azovskim morem, predstavljalo bi „neopravdanu akciju“ i „destabilizujuće ponašanje Rusije“, dodaje se u saopštenju.

NATO takođe poziva Rusiju na neposredno smirivanje napetosti u tom regionu.

Rusija će ograničiti do oktobra plovidbu stranih vojnih i službenih brodova u tri oblasti oko Krima, od kojih se jedno nalazi pored poluostrva Kerč, saopštilo je danas rusko Ministarstvo odbrane.

To područje je važno za izvoz pšenice ili čelika proizvedenog u Ukrajini.

Rusko-ukrajinske napetosti traju nedeljama. Kijev, koji strahuje da Kremlj traži izgovor za napad, optužio je Rusiju da je rasporedila više od 80.000 vojnika duž istočne granice Ukrajine i na poluostrvu Krim.

Rusija je saopštila da gomilanje vojnika na granici ne predstavlja pretnju, ali je optužila Kijev da priprema ofanzivu protiv proruskih pobunjenika u istočnoj Ukrajini.

Ministar odbrane Rusije Sergej Šojgu je izjavio je u utorak da je koncentracija trupa uz granicu sa Ukrajinom priprema za ono što je opisao kao pretnju NATO.

On je manevre koji su u toku opisao kao odgovor na ono što je nazvao kontinuiranim naporima SAD i NATO da pojačaju svoje vojno prisustvo blizu ruskih granica.