Poljska i Mađarska su preliminarno prihvatile predlog o budžetu Evropske unije, dok Nemačka presedava Evropskom unijom i sada se čeka odobrenje Holandije i ostalih „skeptičnih članica EU“, rekao je visoki vunkcioner vlade Poljske, a preneo Rojters.

– Postigli smo preliminarni sporazum, ali postoji i dalje neki pritisak… Cilj je da sve to završimo pre početka samita Evropske unije u četvrtak – otkrio je poljski zvaničnik, koji je insistirao na anonimnosti.

Poljska i Mađarska su blokirale budžet EU od 1,8 biliona evra jer se protive ideji da vladavina prava ne može biti uslov za pristup novcu iz evropskog budžeta i plana oporavka osim ako se ne promeni osnovni dokument Evropske unije.

Nemačka, koja trenutno predsedava rotirajućim predsedništvom EU, sazvala je za danas popodne sastanak ambasadora iz 27 zemalja članica na kojem je glavna tema budžet Unije, javlja Rojters pozivajući se na neimenovanog diplomatu EU.

Neimenovani diplomata EU potvrdio je u Briselu da strane čekaju konačnu potvrdu.

Za sada nema potvrde o navodima zvaničnika iz vlada Poljske i Mađarske.

Premijer Poljske Mateuš Moravjecki i lider poljske vladajuće partije Jaroslav Kačinski sastali su se u utorak sa premijerom Mađarske Viktorom Orbanom u Varšavi.

Orban je nakon sastanka rekao da postoje velike šanse da se do kraja sedmice postigne dogovor.

Zamjenik poljskog premijera Jaroslav Govin izjavio je da će morati da se raspišu vanredni izbori ukoliko vladajuća koalicija u Poljskoj ne postigne kompromis.

On je rekao da bi Poljska mogla da bude na gubitku ukoliko ne odustane od veta.