Papa Franja je na Uskrs u poruci „Gradu i svetu“ (Urbi et Orbi) istakao da se danas proslavlja događaj koji daje nadu i istakao važnost vakcinacije protiv korona virusa i pozvao na njihovu ravnomernu raspodelu.

Papa je poruku preneo u bazilici Svetog Petra, kao i prošle godine, pod merama koje su propisane za korona virus, preneo je Vatikan njuz.

U poruci papa se osvrnuo na pandemiju korona virusa i rekao da vaskrsli Hrist daje nadu i utehu onima koji su patili tokom pandemije, bolesnima i onima koji su izgubili svoje voljene, a da se on moli gospodu da „podrži hrabre napore lekara i medicinskih sestara“.

On je istakao da je svima, posebno ranjivima, potrebna pomoć i da svi imaju pravo na negu i da je vakcina ključna.

Papa je pozvao međunarodnu zajednicu da se posveti prevazilaženju odlaganja u raspodeli vakcina i da obezbedi njihovu distribuciju, posebno najsiromašnjijim zemljama.

„Uskrsli gospod je uteha nezaposlenima i onima koji pate zbog ekonomskih teškoća“, rekao je papa Franja i dodao da se moli Hristu da inspiriše vlasti da rade na tome da svi, posebno porodice kojima je to najpotrebnije, dobiju pomoć da ne bi pale u siromaštvo.

On se osvrnuo i na psihološke težinu pandemije za mlade ljude koji su prisiljeni da ostanu kod kuće i ne pohađaju školu i posećuju prijatelje i izrazio svoju bliskost sa mladim ljudima širom sveta.

Papa se pomolio i za mlade u Mjanmaru posvećene podršci demokratiji i tome da se njihov glas čuje mirno.

Podsetio je i na migrante koji beže od rata i ekstremnog siromaštva i da „svetlost vaskrslog Isusa može biti izvor ponovnog rođenja za njih“. Papa je rekao da Uskršnja poruka nade govori jednostavno da je „baš razapeti Isus, a ne neko drugi ustao iz mrtvih“ i dodao da je Bog otac vaskrsao Isusa koji je ispunio njegovu volju za spasenjem preuzimajući na sebe naše slabosti, nesigurnosti, težinu greha i smrt.

On je dodao da rane koje Isus nosi na svojim šakama, stopalima i boku predstavljaju večiti pečat njegove ljubavi prema ljudima i poručio da svi koji doživaljavaju iskušenja tela ili duha mogu da nađu utehu u tim ranama i prime milost nade koja ne razočarava.