Nakon uspešnog spuštanja na površinu Marsa pomoću onoga što je NASA nazvala svojim „Džetpakom“, rover „Perseverance“ zabeležio je neke zaista neverovatne slike sa Crvene planete.

Robot sa šest točkova poslao je nekoliko slika visoke rezolucije snimljene tokom sletanja rovera.

Vozilo NASA, „Reconnaissance Orbiter“ takođe je snimio svemirsku letelicu koja se nalazila na mesto sletanja unutar kratera Jezero, sa padobranom koji je korišćen prilikom sletanja.

Snimci su poslati putem nekoliko svemirskih letelica koje su kružile oko Crvene planete, ali one su samo najava onoga što dolazi.

Video snimak sletanja i dalje se prenosi na Zemlju i obrađuje, što će potrajati, s obzirom na veliki nedostatak internet infrastrukture u svemiru.

Većina „Perseverance“-ovih kamera snima slike u boji, uključujući i njegove kamere „Hazcams“ na prednjem i zadnjem delu vozila.

„Perseverance“ će testirati svoju „robotsku ruku“ i sprovesti prvu probnu vožnju u narednim nedeljama pre istraživanja površine za ravno mesto za „sletanje“ sa koje će lansirati mini helikoptera/drona.


Zajedno će obaviti vitalna astrobiološka istraživanja, ispitujući Marsovu geologiju i prošlu klimu kako bi se bolje utvrdilo šta se dogodilo sa susedom Zemlje, uz takođe procenu održivosti budućeg ljudskog naseljavanja, između ostalih projekata.