Rusko Ministarstvo unutrašnjih poslova saopštilo je da je devet osoba danas privedeno u blizini zatvora u Vladimirskoj oblasti, gde kaznu služi opozicionar Aleksej Navaljni.

Među privedenima je bila i ekipa američke televizije CNN, čiji su članovi ubrzo pušteni, potvrdio je jedan od privedenih novinara Metju Čens.

Prema navodima Ministarstva, tokom dana u blizini zatvora okupilo se 45 ljudi, uglavnom novinari i blogeri, a devet osoba je privedeno zbog narušavanja javnog reda, preneo je Sputnjik.

Kako se precizira, oni su ometali rad zatvora i blokirali su saobraćaj, a odbili su da se raziđu kada je to policija od njih tražila.

Rusko Ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je u vezi s privođenjem novinara CNN-a da su oni odbili da poslušaju zahtev policije da se pomere s puta i nisu pokazali akreditacije.

„Prema informacijama kojima raspolažemo, dopisnici američkog TV kanala su stajali na kolovozu koji vodi ka zatvoru. Molbu policajaca da se pomere s puta jer ometaju rad zatvorske ustanove i prolazak vozila oni su odbili, a nisu pokazali ni svoje akreditacije“, saopštilo je Ministarstvo.

Navaljni je pre šest dana stupio u štrajk glađu zbog toga što mu nije odobrena poseta izabranog lekara, a potom je prebačen u zatvorsku bolnicu zbog visoke temperature i sumnje na respiratornu infekciju.