Protesti u jednom kvartu u Mineapolisu, u američkoj državi Minesoti, izbili su sinoć, posle smrti mladog Afroamerikanca, za koje demonstranti optužuju policiju.

U tom gradu je u toku i sudjenje policajcu optuženom za smrt Afroamerikanca Džordža Flojda, koji je preminuo maja prošle godine, kada ga je policajac držao više minuta na zemlji pritusnutog svojim kolenom.

Flojdova smrt izazvala je višemesečne demonstracije i nerede širom SAD u kojima je osudjivan rasizam i policijska brutalnost.

Majka Dontea Rajta, 20-godišnjeg Afroamerikanca, koji je juče ubijen, rekla je okupljenima na protestu da je njen sin pozvao da joj kaže da ga je odvela policija, prenose mediji. Ona je tada, kako je rekla, čula jednog od policajaca da traži od njenog sina da ostavi telefon i jednog kako prekida poziv.

Ubrzo posle toga Rajtova devojka je pozvala da kaže da je on ubijen, ispričala je Rajtova majka okupljenim.

Biro za krivične poslove u Minesoti ubrzo zatim je potvrdio da istražuje umešanost policajca u pucnjavi u Bruklin Centru, severozapadnom delu Mineapolisa.

Prema izveštaju policije Bruklin Centra policija je zaustavila jednog vozača zbog saobraćajnog prestupa. Oni su tada uvideli da je za njim izdata poternica i pokušali su da ga privedu.

On se, medjutim, vratio u svoje vozilo i jedan policajac je upotrebio oružje i pogodio vozača koji je preminuo na licu mesta, naveo je taj izvor. Putnica u vozilu je povredjena, nije životno ugrožena i prebačena je u bolnicu, navodi se u tom saopštenju.

Posle toga, sinoć, oko 200 ljudi okupilo u Bruklin Centru a pred njih je izašla policija u opremi za razbijanje demonstracija. Lokalni list javlja da je masa razbila šoferšajbne dva policijska vozila a da je policija upotrebila oružje koje nije ubojito da ih rastera.

Posle oko sat vremena smanjio se broj policajaca a demonstranti su upalili sveće i ispisali poruke kredom na trotoaru tražeći pravdu za Dontea Rajta.

Gradonačelnik Bruklin Centra je izrazio žaljenje zbog, ako je rekao, tragičnog incidenta, i pozvao demonstrante da ostanu mirni i izbegnu svaku novu upotrebu sile. Medjutim novi incidenti su izbili kada se nekoliko stotina demonstranata okupilo ispred sedišta policije u Bruklin Centru.

Policija je upotrebila šok bombe i suzavac da ih rastera, preneo je izveštač agencije Frans pres.