Ruski opozicionar Aleksej Navaljni, koji je prošle nedelje počeo štrajk glađu protestujući zbog lošeg tretmana u zatvorskom kampu, izjavio je danas da ima povišenu temperaturu i jak kašalj, ali je dodao da nastavlja da gladuje.

Navaljni (44) počeo je štrajk glađu 31. marta protestujući zbog uslova u zatvorskom kampu, navodeći da mu je uskraćen pristup lekaru i lekovima i da mu čuvari stalnim buđenjem tokom noći uskraćuju san.

Protivnik Kremlja se nalazi u zatvorskom kampu Pokrov, oko 100 kilometara od Moskvi. Taj kamp se smatra jednim od najtežih u Rusiji. Navaljni se žali na jake bolove u leđima i utrnulost noge.

„Citiram zvanične podatke od danas – jak kašalj, temperatura 38,1. Naravno, nastavljam štrajk glađu“, napisao je Navaljni na svom nalogu na Instagramu.

Navaljni je rekao da je jedan zatvorenik danas hospitalizovan zbog tuberkuloze i dodao da je to treći slučaj bolesti poslednjih nedelja.

Ruski opozicionar, koji se prošle godine lečio od trovanja nervnim agensom, u Pokrovu izdržava zatvorsku kaznu od dve i po godine.