Moskovski vojni sud odbacio je danas žalbu ruskog opozicionara Alekseja Navaljnog koji je optužio istražitelje za „nečinjenje“ pošto su odbili da pokrenu istragu o njegovom trovanju prošle godine u Sibiru.

Portparolka 235. vojnog garnizonskog suda u Moskvi potvrdila je agenciji Frans pres da je odbijen zahtev Navaljnog koji trenutno služi dve i po godine zatvorske kazne.

Navaljni nije bio prisutan na ročištu i odbio je da učestvuje putem video konferencije iz kaznenog kampa Pokrov, 100 kilometara istočno od Moskve, gde služi kaznu.

Navaljni optužuje ruske istražitelje da 20. avgusta prošle godine nisu otvorili istragu o njegovom trovanju u Tomsku.

Ruski opozicionar je otrovan, kako su saopštile evropske laboratorije, novičokom, vojnim nervnim agensom iz sovjetskog doba, nakon čega je proveo nekoliko nedelja u komi u Rusiji, a potom je prebačen u Nemačku. On se u januaru vratio u Moskvu da bi odmah bio uhapšen.

Navaljni je potom osuđen na zatvorsku kaznu zato što je izlaskom iz zemlje prekršio uslovnu kaznu.

On je optužio ruske službe bezbednosti, FSB, da su ga po nalogu Kremlja otrovale.

Ruska policija je u avgustu otvorila „preliminarnu istragu“ nakon hospitalizacije Navaljnog, pregledala mesta na kojima je bio i ispitala svedoke nakon čega je zaključila da nema dokaza da je počinjen „zločin“ i da nisu pronađene toksične supstance u njegovom organizmu.