Švedska je danas predstavila zakon kojim pooštrava pravila za trajno useljenje u zemlju, a trajnima proglašava privremene mere, uvedene radi ograničenja prihvata izbeglica u vreme migrantske krize 2015. godine, javlja AFP.

Plan zakona socijaldemokratske vlade, udružene sa Zelenima, treba da zameniti privremeni zakon koji je na snazi od 2016. godine, a produžen je 2019. jer je izostao konsenzus o trajnom zakonu.

Prema novom planu, izbeglice bi dobile trogodišnju dozvolu boravaka koja može postati stalna dozvola boravka samo ako ispune određene zahteve, poput znanja švedskoj jezika i zadovoljavajućih prihoda.

U odnosu na broj stanovnika, Švedska je zemlja Evropske unije koja je 2015. godine prihvatila najviše izbeglica, više od 160.000, među kojima su brojni Sirijci.

Za 10 godina, zemlja sa oko 10,3 miliona stanovnika, pružila azil i omogućila spajanja porodica za 400.000 ljudi, pokazuju podaci centara za imigracije.

Uz novi plan, Švedska više nije mamac za tražioce azila kao što je bila 2014. i 2015., izjavio je ministar za pitanja migracija Morgan Johanson, navodeći da su ključna pravila novih propisa usklađena sa propisima u većini drugih zemlja članica UNije.

Novi zakon, između ostalog predviđa i obavezu osiguranja potreba članova porodice tokom podnošenja zahteva za spajanje porodica, koja je uvedena privremenim zakonom, ograničenim do leta ove godine.

Očekuje se da bi novi zakon, nakon što ga izglasa parlament, trebalo da stupi na snagu u julu, navodi AFP.