Svetska zdravstvena organizacija (SZO) je danas saopštila da broj zaraženih globalno raste zabrinjavajućom brzinom, da se broj zaraženih duplira nedeljno i da se cifra približava najvišoj stopi zaražavanja od početka pandemije.

Ova organizacija je danas saopštila da je prošle nedelje zabeleženo 541.960 slučajeva novozaraženih, dok je 22. februara, nakon šest nedelja pada broja zaraženih, bilo samo 194.469 nedeljno, prenosi Glas Amerike.

Na današnjem virtualnom brifingu u sedištu SZO u Ženevi generalni direktor ove UN organizacije Tedros Adhanom Gebrejezus je rekao da zemlje koje su izbegle širenje infenkcije u prethodnom periodu sada beleže porast broja zaraženih. On je to iklustrovao primerom Papue Nove Gvineje koja je, pre početka ove godine prijavila manje od 900 zaraženih i samo 9 mrtvih a danas ima više od 9.300 zaraženih i 82 mrtva.

Direktor SZO je rekao da je ovaj primer pokazuje koliko je vakcinacija važna i dodao da je COVAX program, koji treba da obezbedi vakcine za siromašne zemlje, do sada distribuirao oko 40 miliona doza što je dovoljno za zaštitu četvrtiu jednog procenta (0,25%) svetske populacije.