Za ulaz u Albaniju za državljane Republike Srbije nije potreban negativan PCR ili bilo koji drugi test, kao ni potvrda o vakcinaciji, navode sa portala Albanija.rs.

U trenutku kada zemlje Evropske unije poput Grčke i Hrvatske delimično otvaraju svoje granice za turiste iz Srbije, podsećamo da je Albanija, koja je uz Crnu Goru i Bugarsku među popularnijim destinacijama za letovanje naših građana, potpuno otvorena za dolaske turista iz Srbije, ističu sa portala Albanija.rs.

Oni su podsetili da je i tokom 2020. godine Albanija bila u potpunosti otvorena za dolazak državljana Srbije, a „oduševljenje naših građana ovom zemljom i njenom ponudom za letovanje bilo je ogromno, što pokazuju i stotine podeljenih utisaka na internetu, kao i na sajtu Albanija.rs“.

Incidenata tokom 2020. godine, ali ni ranijih godina, nije bilo, navodi se u saopšenju, te razloga za brigu koja se javlja kod određenog dela zainteresovanih građana apsolutno nema.

U saopštenju je napomenuto da je Albanija letnja destinacija koja je poslednjih pet godina u intenzivnom razvoju, a brojni svetski turistički magazini i mediji svrstali su pojedina letovališta u Albaniji „među mesta sa najlepšim neotkrivenim plažama Evrope“.

Letovališta koja su među turistima iz Srbije najpopularnija su Ksamil, Saranda, Drač i Valona.

Više od 40.000 srpskih turista u 2020. godini u Albaniji

Broj građana Srbije koji kao destinaciju za letnji odmor biraju susednu Albaniju poslednjih pet godina je u konstantnom porastu, što pokazuju i zvanični podaci ambasade Republike Albanije u Srbiji, navode sa ovog portala.

Prema podacima ambasade Albanije u Srbiji, u periodu od 2015. do 2019. godine u Albaniji je registrovano više od 310.000 turista koji su u ovu zemlju ušli koristeći pasoše Republike Srbije.

„U godini kada je region i svet pogodila pandemija koronavirusa, Albanija je bila jedna od retkih destinacija otvorenih za dolazak i odmor srpskih državljana. Ogromno interesovanje i utisak da Albanija bila omiljena destinacija za letnji odmor građana Srbije u prethodnoj godini potvrđuje i zvaničan podatak da je u Albaniju od početka godine do septembra 2020. godine uz pasoše ušlo skoro 40.000 državljana Srbije“, ističu sa portala Albanija.rs.

Imajući u vidu mogućnost prelaska granice uz ličnu kartu – mogućnost koja je okviru „Mini Šengen“ plana i ozvaničena od januara 2021. godine – broj turista iz Srbije je i veći, objasnili su u okviru saopštenja.

Podsećamo, od januara 2021. godine državljani Srbije u Albaniju mogu ući uz korišćenje ličnih karata, izuzev dece za koju se pri prelasku granice mora prložiti pasoš.