Argentinski predsednik Alberto Fernandez zatražio je ostavku ministra zdravlja Ginesa Gonzalesa Garsije nakon medijskih izveštaja da su ljudi koristili veze da bi dobili pristup vakcinama protiv KOVID-19, potvrdili su Rojtersu poverljivi izvori u argentinskoj administraciji.

Rojters prenosi da je argentinski predsednik zatražio ostavku ministra Garsije nakon javnih optužbi da je barem 10 osoba primilo vakcinu ne poštujući redovnu proceduru, a među njima je bio i poznati stariji novinar Horacio Verbitski koji je izjavio da je vakcinisan nakon što je direktno razgovarao s ministrom.

„Nazvao sam svog starog prijatelja Ginesa Gonzaleza Garsiju i on mi je rekao da odem u bolnicu Posadas po vakcinu“, rekao je Verbitski u razgovoru za jednu lokalnu radio stanicu, navodi agencija.

Lokalni mediji izveštavali su o više slučajeva vakcinacije političara i drugih lica koji nisu bili u prioritetnim grupama.

Dva izvora u predsednikovom kabinetu potvrdila su nezvanično Rojtersu izveštaje medija da je predsednik zbog ovoga zatražio Garsijinu ostavku, ali nisu mogli da imenuju njegovog naslednika, a argentinsko ministarstvo zdravlja nije odmah odgovorilo na zahtev agencije za komentar.

Od decembra Argentina koristi rusku vakcinu Sputnjik V za prioritetnu imunizaciju zdravstvenih radnika u „crvenim zonama“, a zemlja je ove nedelje počela da vakciniše i neke osobe starije od 70 godina, ali uz obavezno zakazaivanje i poštovanje procedure koja prvo podrazumeva registraciju, navodi agencija.