Zvanično proglašenje pobednika na predsedničkim izborima u SAD je dug proces koji neće biti okončan do januara.

Taj proces obuhvata i Amerikance koji glasaju za elektore, elektore koji glasaju za predsednika, da bi potom Kongres proglasio pobednika, javlja Glas Amerike (VOA).

– Imamo dan izbora kada se biraju elektori, onda imamo dan u decembru kada se oni sastaju i glasaju za predsednika. Imamo i datum u januaru kada Kongres potrvrđuje glasove elektora – kaže Ejmi Dejsi, izvršna direktorka Sajn instituta za politiku na Američkom univerzitetu.

Pored Elektorskog koledža, potvrđivanje pobednika predsedničkih izbora uključuje i Senat, Predstavnički dom i Nacionalni arhiv.

Proces dug četiri meseca rezultat je kompromisa među „osnivačima nacije“, koji nisu bili uvereni da se glasačima može poveriti da izaberu pravog vođu.

FOTO: PATRICK SEMANSKY / TANJUG/AP

– To je uvedeno prvenstveno jer nije bilo poverenja u građanstvo da donese takvu odluku. Nisu verovali da američki narod treba direktno da bira predsednika i potpredsednika, ali nisu hteli ni da daju isključivo Kongresu pravo da bira – objašnjava Dejsi.

Stručnjaci za izbore predviđaju da će brojanje glasova ove godine trajati duže zbog pandemije korona virusa i povećanog broja glasača koji će glasati poštom, navodi VOA.

– To su pravne procedure koje moraju da se poštuju – kaže Lia Merivaki, asistentkinja za amerišku politiku na Univerzitetu Misisipija.

Kada 50 saveznih država i Distrikt Kolumbija izbroje sve glasove sa glasačkih mesta i glasove poštom, svaki guverner države izvlači listu elektora. Kopije tih lista se daju šefu Nacionalnog arhiva.

Elektori se potom sastaju u glavnim gradovima saveznih država, Distrikt Kolumbija u Vašingtonu, kako bi zvanično dali svoj glas za predsednika i potpredsednika.

To mora da se desi prvog ponedeljka posle druge srede u decembru, a ove godine to će biti 14. decembra, dodaje Glas Amerike.

Elektori u svakoj saveznoj državi popunjavaju Sertifikat o glasanju i šalju ga Senatu, Nacionalnom arhivu i državnim zvaničnicima. Kada se to obavi, Elektorski koledš više nema dužnosti do sledećih predsedničkih izbora.

Poslednji korak se dešava 6. januara, kada se Kongres sastaje da izbroji glasove elektora i zvanično utvrdi pobednika. Proces je uglavnom ceremonijalan, ali može biti i primedbi.

Tako je bilo 1969. godine i 2005, kada su uložene primedbe Elektorskom koledžu, ali su ih odbili i Senat i Predstavnički dom i sporni glasovi su ubrojani, podseća VOA.