Svega par nedelja nakon pokretanja ažuriranog iOS-a koji uključuje novu funkciju privatnosti, velika većina Apple korisnika u SAD-u izabrala je opciju da isključe digitalno praćenje čime su Facebook i slične kompanije koje se oslanjaju na ciljano oglašavanje izgubile veliki broj iPhone korisnika i njihovih podataka za svoje oglasne kampanje, navodi analitičarska kompanija Flurry.

Flurry, kompanija u vlasništvu Verizon-a, kaže da je prema novoj anketi, čak 96 odsto korisnika u SAD-u, jednom od glavnih svetskih tržišta za Facebook i druge digitalne biznise, odlučilo da izabere “Ask app not to track” opciju u sklopu nove funkcije privatnosti, dok je na globalnom nivou 88 odsto korisnika odlučilo da zabrani praćenje. iOS 14.5 sada od aplikacija zahteva da dobiju dozvolu korisnika pre nego što dopuste bilo kakav vid digitalnog praćenja. Prema navodima ove kompanije, njihov alat za analitiku instaliran je u više od milion mobilnih aplikacija, a anketa je bazirana na podacima koje su dobili od 2,5 miliona dnevnih aktivnih korisnika.

Podaci Flurry-a pokazuju da korisnici odbijaju praćenje po znatno višim stopama nego što su predviđale ankete sprovedene pre pokretanja iOS 14.5. Jedno od tih istraživanja otkrilo je da bi oko 40 odsto korisnika odobrilo praćenje, što je znatno više od trenutnih brojeva. Podaci ove kompanije ipak ne raščlanjuju stvari po aplikacijama. Moguće je da korisnici imaju više poverenja u neke aplikacije u odnosu na druge, ali ti podaci nisu dostupni. Pored toga, čini se da su grafikoni koje je Flurry predstavio dnevne vrednosti, što bi značilo da je ukupni procenat još uvek nepoznat.

 

Facebook pokušava da primora korisnike Apple-a da odobre praćenje

Kao odgovor na novu politiku, Facebook sada korisnike Apple uređaja upozorava da ukoliko ne odobre praćenje, Facebook i Instagram možda više neće biti besplatni. Ciljano oglašavanje je jedno od ključnih područja na koje se oslanja Facebook. On prikuplja opsežne podatke od svojih korisnika kako bi naučili njihove onlajn preferencije i prikazivali im ciljane oglase od partnerskih preduzeća.

 

Facebook se već dugo zalaže protiv Apple-ove nove politike, koja prema rečima Facebook-a potencijalno može uticati loše na mala preduzeća koja se oslanjaju na ciljane oglase. Facebook, generalno, prikuplja više podataka o korisnicima nego što je potrebno da ih bolje razume. Ovo je nedavno pokazao Signal svojom oglasnom kampanjom na Instagramu o kojoj je Startit Dnevnik pisao. Potrošači sve više izražavaju zabrinutost zbog načina na koji se koriste njihovi podaci i nagovestili su spremnost da propuste neke pogodnosti oglašavanja radi veće privatnosti.

Iako situacija još uvek nije kristalno jasna o tome koliko korisnika je odlučilo da blokira praćenje, ovaj potez Apple-a definitivno će uticati u velikoj meri na Facebook i njegovu sposobnost prikupljanja podataka za ciljane oglase. Ostaje da vidimo koliki će stvarni uticaj biti.