Irski regulator za zaštitu podataka saopštio je da je izrekao novčanu kaznu Tviteru u iznosu od 450.000 evra zbog propusta usled kojih su neki privatni tvitovi postali javni.

Ovo je prva takva sankcija izrečena jednoj američkoj tehnološkoj kompaniji u okviru novog sistema EU zaštite privatnih podataka, prenosi Rojters.

Prema Opštoj uredbi EU o zaštiti podataka (GDPR), irska Komisija za zaštitu podataka je vodeći regulator za tehnološke kompanije kao što su Tviter, Fejsbuk, Epl i Gugl budući da su njihove centrale u EU smeštene upravo u Irskoj.

GDPR je na snazi od 2018. godine, a slučaj Tvitera je prvi u kojem je kazna izrečena po novom režimu rešavanja sporova, u kojem vodeći nacionalni regulator donosi odluku pre konsultacija sa ostalim nacionalnim regulatorima u EU.

Kazna izrečena Tviteru se odnosi na istragu iz 2019. godine povodom greške u aplikaciji Android, zbog koje su zaštićeni tvitovi nekih korisnika bili izloženi javnosti.

U obrazloženju rešenja o kazni se navodi da Tviter „nije blagovremeno obavestio irsku komisiju za zaštitu podataka o incidentu i da nije izneo adekvatne argumente za to kašnjenje“, i ocenjuje se da je kazna „proporcionalna, odvraćajuća mera“ od takve prakse.

Tviter je sa svoje strane saopštio da je kašnjenje s prijavom incidenta „nepredviđena posledica zapošljavanja osoblja između Božića 2018. i Nove godine“, te da je uneo izmene u sistemu kako bi budući incidenti bili pravovremeno prijavljeni.

„Preuzimamo punu odgovornost za ovu grešku i ostajemo u potpunosti posvećeni zaštiti privatnosti i podataka naših korisnika““, piše u saopštenju objavljenom na Tviteru.