Direktor Američke svemirske agencije NASA Bil Nelson komentarisao je nedavno objavljeni izveštaj američke Nacionalne obaveštajne službe o neidentifikovanim letećim objektima i rekao da ne veruje da smo sasvim sami u svemiru.

Bivši senator savezne američke države Floride i jedan od dvojice kongresmena koji je leteo u svemir Bil Nelson se od maja nalazi na čelu Američke svemirske agencije NASA.

U intervjuu za Si-En-En Nelson je komentarisao izveštaja o neidentifikovanim letećim pojavama koji je podnet američkom Kongresu i javno objavljen.

– Da li smo sami? Lično mislim da nismo – rekao je Nelson.

– Svemir je tako veliki. Nastao je pre 13 i po milijardi godina. To je prilično mnogo. Ali ljudi su gladni ovakvih informacija, a mi ćemo nastaviti da tragamo – dodao je on.

U pomenutom izveštaju zabeleženo je 144 neidentifikovane vazdušne pojave, za koje nema konkretnog objašnjenja.

– Na osnovu naše analize podataka, ako i kada pojedinačni incidenti sa neidentifikovanim letećim pojavama budu rešeni, oni će se naći u jednoj od pet mogućih kategorija: vazdušna pojava, prirodni atmosferski fenomen, američki napredni razvojni programi, strani napredni sistemi usmereni protiv Sjedinjenih Država, i peta „korpa“ u koju se smeštaju sve druge pojave – objasnio je Nelson.

Priznaje da nema saznanja o tome šta su mornarički piloti videli.

– Piloti su nešto videli, pratili su objekte, pratili ih radarom. Ti objekti bi se iznenada premeštali s mesta na mesto, a izveštaj nam kaže da je bilo više od 140 takvih viđenja – kazao je šef NASA.

Sada se čeka izveštaj naučnika, kako bi se videlo postoji li ikakvo objašnjenje sa naučne tačke gledišta.

Na pitanje novinarke Si-En-Ena šta on misli o tim letećim fenomenima, Nelson je naveo da je pre tri godine i lično razgovarao sa pilotima mornarice koji su imali susret sa ovim neidentifikovanim pojavama, i da smatra da tu „ima nečega“.

– U slučaju da nisu u pitanju vanzemaljski leteći objekti, onda je u pitanju jako napredna tehnologija stranih sila, što bi nas u Americi trebalo da zabrine. Prema do sada raspoloživim informacijama, druge zemlje ne bi trebalo da imaju ovako naprednu tehnologiju – dodao je direktor NASA.

– Kada je reč o svemiru, upamtite, svemir je tako veliki – naglasio je Nelson.

– Mi u NASA imamo program koji se zove „Traganje za vanzemaljskom inteligencijom“. Ali do sada nismo uspostavili komunikaciju sa bilo kakvim inteligentnim oblikom života – naglasio je on.