Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da neće dozvoliti da se donošenjem Rezolucije o Srebrenici u parlamentu Crne Gore „stavi kolektivni žig na svakog pripadnika našeg naroda“ jer se u njoj, kako je naveo, „ne pominju pojedinci koji su počinili užasna dela“.

Vučić je odgovarajući na pitanja novinara na svečanosti povodom Dana policije 20. juna rekao da se sa donošenjem rezolucije o Srebrenici u Skupštini Srbije, o čemu su podneta dva predloga, „neće saglasiti dok je predsednik Srbije“.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da neće dozvoliti da se donošenjem Rezolucije o Srebrenici u crnogorskom parlamentu „stavi kolektivni žig na svakog pripadnika našeg naroda“, jer je rezolucija uopštena i u njoj se „ne pominju pojedinci koji su počinili užasna dela“.

Prema njegovim rečima, oni koji se u Srbiji zalažu za donošenje rezolucije o Srebrenici žele „da se dodvore nekim ambasadorima računajući da će da ih (oni) dovedu na vlast na ovaj ili onaj način“.

On je rekao da je „potpuno jasno“ da je Rezolucija o Srebrenici koju je usvojio crnogorski parlament „protiv vitalnih interesa srpskog naroda“.

„Reagovali smo mirno, nijednu reč nisam uputio niti me zanimaju, daleko im lepa kuća, neka rade svoj posao kako god hoće“, rekao je Vučić i dodao da se Crna Gora na taj način meša u nešto što se te države ne tiče, jer Srebrenica nije u Crnoj Gori.

Prema njegovim rečima, Srbija će se u odnosima sa Crnom Gorom što pre vratiti „na put ekonomije“.

„Spremni smo da pomognemo, samo nemojte da mnogo pričate o prijateljstvu i bratstvu“, rekao je Vučić.

On je najavio da će Srbija nastaviti da „još snažnije pomaže kulturne institucije u Crnoj Gori“.

Vučić: Zemunski klan nastao u vreme Đilasa i Tadića

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da je Zemunski klan „nastao u vreme“ lidera Stranke slobode i pravde Dragana Đilasa i bivšeg predsednika Srbije Borisa Tadića.

Tokom konferencije za novinare ispred Palate „Srbija“, Vučić je na pitanje o klanu Veljka Belivuka odgovorio da u vreme svake vlasti postoji problem sa kriminalom.

„(Zemunski klan je) ubio premijera (Zorana Đinđića), generala (Boška) Buhu, Gavru (Momira Gavrilovića) na stepeništu ovde u blizini. Sve to u po bela dana. Tek nakon tih ubistava krenuo je obračun s njima“, kazao je Vučić.

Vučić je rekao da je „u vreme“ potpredsednice SSP Marinike Tepić „bujao“ narko klan Darka Šarića.

On je najavio da će biti još hapšenja ljudi iz vladajuće strukure u borbi protiv kriminala i onih koji su kršili zakon.

„Time želimo da pokažemo svima da nema zaštićenih i da partijska knjižica neće nikoga štititi“, rekao je on.

Komentarišući izjavu funkcionera Narodne stranke Vladimira Gajića da će nakon smene vlasti biti zabranjen rad Srpskoj naprednoj stranci, Socijalističkoj partiji Srbije i „ostalim derivatima radikala“, Vučić je rekao da se ceo program opozicije zasniva na tome.

„Mi ćemo na izbore izaći sa drugačijim programom – razvoj Srbije, ponos i dostojanstvo gradjana i najviša stopa ekonomskog rasta u Evropi. Pa neka građani biraju“, istakao je Vučić.

Vučić je ocenio da opozicija ima podršku da pobedi na izborima u Beogradu, ali da će se boriti, a ako ne uspeju, čestitaće „i onda se spremiti za gulage“.

Nisam predsednik svih Srba, već svih građana koji žive u Srbiji

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da nije predsednik svih Srba, već predsednik Srbije i svih građana koji u njoj žive.

Vučić je ispred Palate „Srbija“ gde se održava centralna manifestacija u okviru obeležavanja Dana policije i Dana MUP, rekao da isto tako nikada neće dozvoliti da se odreknemo srpskog naroda i da će se uvek boriti da pomognemo srpskom narodu, ne dirajući u prava svih drugih i neugrožavajući nikoga.

Srbija mora da brine i o svom rodu, jer nema ništa prirodnije i normalnije nego da volite svoj narod i podržavate ga, ne čineći ništa loše bilo kom drugom, rekao je Vučić.

On se osvrnuo na pređašnju izjavu ministra unutrašnjih poslova Aleksandra Vulina, koji je Vučića nazvao „predsednikom svih Srba“.


Dva predloga rezolucija o Srebrenici trenutno su u Skupštini Srbije.

Jednom se traži osuđivanje zločina, a drugom osuda genocida.

Marijan Rističević, poslanik Narodne seljačke stranke (NSS) koja je u parlament ušla kao deo izborne liste Srpske napredne stranke na čijem je čelu Aleksandar Vučić, podneo je predlog Skupštini o rezoluciji kojom se osuđuju „zločini u i oko Srebrenice 1992. do 1995. godine“.

Sa druge strane, u predlogu rezolucije Stranke demokratske akcije (SDA) Sandžaka, podnetog 9. juna, navodi se da Srbija najoštrije osuđuje genocid u Srebrenici, kao i svako poricanje genocida. Inicijatori predloga traže i da se poštuju sve pravosnažne međunarodne presude i predlažu da se 11. jul proglasi Danom sećanja na srebrenički genocid.

Zvaničnici u Srbiji još uvek u svojim izjavama ne priznaju da se u Srebrenici dogodio genocid, uprkos presudi međunarodnog suda.

Vučić je rekao da oni koji se u Srbiji zalažu za donošenje rezolucije o Srebrenici žele „da se dodvore nekim ambasadorima računajući da će da oni da ih dovedu na vlast na ovaj ili onaj način“.

Predsednik Srbije je rekao da je „potpuno jasno“ da je Rezolucija o Srebrenici koju je usvojio crnogorski parlament „protiv vitalnih interesa srpskog naroda“.

„Reagovali smo mirno, nijednu reč nisam uputio niti me zanimaju, daleko im lepa kuća, neka rade svoj posao kako god hoće“, rekao je Vučić i dodao da se Crna Gora na taj način „meša u nešto što se te države ne tiče, jer Srebrenica nije u Crnoj Gori“.

Prema njegovim rečima, Srbija će se u odnosima sa Crnom Gorom što pre vratiti „na put ekonomije“.

„Spremni smo da pomognemo, samo nemojte da mnogo pričate o prijateljstvu i bratstvu“, rekao je Vučić.

On je najavio da će Srbija nastaviti da „još snažnije pomaže kulturne institucije u Crnoj Gori“.

Skupština Crne Gore je uz podršku opozicione Demokratske partije socijalista (DPS) 17. juna izglasala Rezoluciju o zabrani negiranja genocida u Srebrenici. Crnogorski poslanici izglasali su i smenu ministra pravde, ljudskih i manjinskih prava Vladimira Leposavića zbog negiranja genocida u tom gradu u Bosni i Hercegovini.

Rezolucijom Skupština Crne Gore potvrđuje da je u Srebrenici počinjen genocid u julu 1995. godine, u kojem je stradalo više od 8.000 civila bošnjačke nacionalnosti.

Skupština Crne Gore Rezolucijom osuđuje izjave, postupke i politike koje negiraju ili dovode u pitanje da se u Srebrenici desio genocid, a 11. jul se proglašava Danom sećanja na žrtve Srebrenice.

Uz presudu Međunarodnog suda pravde u Hagu iz februara 2007. godine kojom je potvrđeno da se u Srebrenici dogodio genocid, Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju osudio je 14 bivših pripadnika vojske i policije Republike Srpske za genocid nad oko osam hiljada bošnjačkih civila u zaštićenoj zoni u i oko Srebrenice.

Među osuđenima, najveće kazne, doživotni zatvor, određene su za Radovana Karadžića, nekadašnjeg predsednika Republike Srpske i Ratka Mladića, bivšeg komandanta Vojske Republike Srpske.


Poruka policajcima: U borbi protiv kriminala ne sme da vas spreči partijska knjižica

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić pozvao je danas, na Dan Ministarstva unutrašnjih poslova, pripadnike policije da budu „još žešći“ u borbi protiv kriminala i korupcije i naglasio da u toj borbi ne sme da ih spreči „partijska knjižica i položaj“.

„Vi ste ti od kojih zivisi borba protiv kriminala i korupcije, tražim od vas da budete još žešći u toj borbi i ničija partijska knjižica i položaj ne sme da vas spreči da obavljate zakon“, kazao je Vučić na svečanosti ispred Palate „Srbija“, na kojoj je 1.337 pripadnika MUP položilo zakletvu.

Vučić je poručio novim pripadnicima MUP-a da su oni čuvaju državu i ocenio da „ne postoji ništa popularnije“ u društvu nego kriviti za sve „državu koja nam sve daje“.

„Hvala što obavljate taj posao, što se suočavate sa ubicama, razbojnicima ali i onima koji našoj deci daju drogu i ubijaju našu budućnost“, istakao je on.

Vučić je najavio da će biti novih stanova za pripadnike policije i povećanja plata u ovoj i narednoj godini, „jer srpski policijac mora da ima život dostojan čoveka da bi u skladu s tim mogao da obavlja svoje obaveze“.

On je pozvao sve policajce da sa posvećenošću, trudom i elanom obavljaju svoj posao, jednako štiteći prava svih naroda u Srbiji.

Vučić je rekao da je život policajca težak, a da će on, kao predsednik Srbije, uvek biti tu da im pomogne.

„Kada to kažem, uveren sam da ćete uložiti još više truda i energije, da ćete imati još više snage da se obračunate sa kriminalom, korupcijom i svima onima koji ugrožavaju našu zemlju“, dodao je Vučić.