Evropa je „u problemima“ jer još uvijek nije uspela definirati svoje novo mesto u svetskoj ekonomiji, rekao je mađarski premijer na međunarodnom vanjskopolitičkom forumu u slovenačkom Bledu u ponedjeljak.

Evropa teško shvata da za razliku od Sjedinjenih Država i Kine nije sposobna da „suštinski promeni pravila igre“, rekao je Viktor Orban na 15. godišnjem Bledskom strateškom forumu.

Forum na Bledu, u severozapadnoj Sloveniji, veliki je spoljnopolitički događaj koji okuplja šefove država i vlada i ministre spoljnih poslova nekoliko zemalja.

Glavne teme ovogodišnjeg dnevnog reda su izazovi i mogućnosti sa kojima se suočava Evropa u svetlu nove pandemije koronavirusa i Bregzita.

Razlog tome je što Evropa još uvek nema zajedničku vojsku koju podržavaju naučna i inovaciona čvorišta koja bi mogla da posluže kao „motori tehnološkog napretka“, rekao je on.

„Naša trenutna situacija i posledice koje slede usled toga moraju biti jasno definisane“, rekao je Orban.

Mađarska politička scena „bitka za intelektualni suverenitet“

Mađarsku političku scenu karakteriše „bitka za intelektualni suverenitet“, rekao je premijer Viktor Orban na Bledu u ponedeljak, dodajući da se njegova vlada bori da sprovede svoj hrišćansko-demokratski i konzervativni pristup demokratiji protiv liberalnih stavova.

„Borimo se tako da se na evropske institucije i politiku može gledati sa više gledišta i da bismo mogli da se uključimo u debate o idejama poput porodice, nacije, kulturne tradicije, religije i migracija“, rekao je Orban 15. godišnjem Bledski strateški forum.

Mađarska demokratija „je barem jednako dobra kao nemačka ili italijanska demokratija“ i u skladu je sa evropskim zahtevima, rekao je premijer.