Predsednik Unije poslodavaca Miloš Nenezić izjavio je danas posle sednice Socijalno-ekonomskog saveta da poslodavci imaju ozbiljne zamerke na „selektivne, neobrazložene“ mere medicinskog dela Kriznog štaba, kome zamera i „neadekvatno izjašnjavanje“ o vakcinaciji, dok je ministarka za rad Darija Kisić Tepavčević apelovala na građane da se vakcinišu.

Nenezić je zamerio medicinskom delu Kriznog štaba što mere predlaže po principu „danas za sutra“, kao i što ih ne objašnjava niti podupire statističkim podacima.

„Imali smo do nedavno ograničenje (u lokalima) da je četiri metra kvadratna po osobi dovoljno za rad, sada je odjednom to ograničenje devet kvadrata, kao da građani i privrednici neće primetiti tu razliku“, rekao je Nenezić i pozvao medicinski deo Kriznog štaba da obrazlože tu promenu.

Istakao je da poslodavci zameraju medicinskom delu Kriznog štaba i na neadekvatnom izjašnjavanju o vakcinaciji, a posebno o nuspojavama vakcine, što, kako je ocenio, zbunjuje građane i njihove zaposlene.

„Neko dobije temperaturu, neko je malaksao, a nekome ne bude ništa – ali mistifikacija oko toga šta koja vakcina izaziva dovodi do toga da određeni broj ljudi ne želi da se vakciniše jer se plaši“, rekao je Nenezić i pozvao medicinski deo Kriznog štaba da bolje pojasne to pitanje, jer je i poslodavcima bitno da imaju zdrave radnike.

Ministarka za rad, zapošljavanje, boračku i socijalnu politiku Darija Kisić Tepavčević, koja je i članica Socijalno-ekonomskog saveta reagovala je na Nenezićeve reči ističući da se neželjene reakcije na vakcinu redovno prate i beleže, kao i da su podaci o tome dostupni.

„Možemo normalno da živimo i radimo, ali ako bi se svako od nas pridržavao preventivnih mera i sprečio da se zaraza dalje prenosi“, poručila je Kisić Tepavčević.

Zahvalila je Neneziću na promociji značaja vakcinacije i još jednom pozvala sve građane da se vakcinišu, „jer samo tako možemo da pobedimo ovaj virus“, poručila je Kisić.

Nenezić je preuzeo ulogu predsedavajućeg Socijalno ekonomskog saveta od predsednika Ujedinjenih granskih sindikata „Nezavisnost“ Zorana Stojiljkovića, a Savet je današnjoj, 101. sednici raspravljao o kolektivnom pregovaranju, godišnjem izveštaju Agencije za mirno rešavanje sporova, kao i o predlogu da se poveća minimum za ostvarivanje prava na dečji dodatak.