Lajčak: “PUT SRBIJE KA EU VISOKO POVEZAN SA DIJALOGOM”

Share on facebook
Share on twitter
Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

Specijalni predstavnik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak poručio je večeras u Beogradu da očekuje da se dijalog nastavi u julu i istakao da, kao posrednik, nije tu da bilo koga prisiljava na dogovor koji ne žele, već da pomogne da se postigne održivo rešenje prihvatljivo za “sve strane”. 

Lajčak je u Beogradu, gde boravi prvi put kao posrednik EU, a posle sastanka sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, rekao da je posvećen tome da se potpuno angažuje u nastavku dijaloga pod okriljem EU, bez daljeg odlaganja.

Kaže da je tu da pomogne da obe strane rade na postizanju sporazuma koji će normalizovati odnose i rešiti sve postojeće probleme i koji će biti održiv i prihvatljiv za region i članice EU.

– Kao posrednik u dijalogu nisam ovde da bilo koga prisiljavam na dogovor koji ne žele, nego da pomognem da se postigne rešenje i sporazum koji je prihvatljiv za obe strane – rekao je Lajčak.

On je zahvalio Vučiću na otvorenosti i spremnosti da sedne za pregovarački sto i dodao da Vučić zna koliko je taj proces važan za Srbiju i njen narod.

Kako kaže, sa Vučićem je imao vrlo konstruktivan razgovor o sledećim koracima, metodologiji, prioritetima i modalitetima, kao i ukupnim očekivanjima.

Lajčak je, kao i Vučić, rekao da očekuje da će pregovori biti nastavljeni u julu.

Dodao je da ne treba zaboraviti da je u poslednjih deset godina dijalog doneo stvarne rezutlate za narod na KiM.

Istakao je i da je Srbija deo Evrope u sred Evrope i da su problemi Srbije, kao i rešenja, i problemi i rešenja EU.

– Vaša budućnsot je evropska. Znamo da je put Srbije ka EU visoko povezan sa dijalogom, to je jasno rečeno u Rezoluciji UN i svim odlukama. Želimo da Srbija napreduje ka EU i uveren sam da će stići tamo – rekao je Lajčak.

NAJČITANIJE