Šef američke diplomatije Entoni Blinken (Anthony) izrazio je danas žaljenje zbog situacije sa ljudskim pravima „koja nastavlja da ide u pogrešnom pravcu“ ali se obavezao da će ih braniti „svuda“ u svetu, uključujući i u zemljama partnerima SAD.

„Koristićemo sve alate naše diplomatije za odbranu ljudskih prava i predstavljanje odgovornih koji nastavljaju zloupotrebe“, rekao je Blinken predstavljajući godišnji izveštaj američke diplomatije o ljudskim pravima.

Američki državni sekretar je rekao da će se administracija Džozefa Bajden (Joseph Biden) usprotiviti „kršenju ljudskih prava gde god se to dogadjalo i bez obzira da li su to protivnici ili partneri“ SAD.

Blinken je insistirao na „genocidu počinjenom nad Ujgurima“ u kineskom regionu Sindjiang i na represiji oružanih snaga Mjanmara nad demonstrantima koji se protive februarskom puču.

Državni sekretar SAD je takodje kritikovao bivšu vladu Donalda Trampa (Trumo) koja je isticala odredjena „neotudjiva“ prava, posebno slobodu veroispovesti, ponekad na štetu prava seksualnih manjina i prava na abortus.

„Ne postoji hijerarhija koja određena prava čini važnijim od drugih“, rekao je Blinken.