NATO mora da obuzda gomilanje ruske vojske duž ukrajinske granice, inače reskira rat između dve države, izjavio je juče ministar spoljnih poslova Ukrajine Dmitro Kuleba, na konferenciji za novinare u sedištu alijanse.

Preduzimanje koraka na suprotstavljanju agresiji Moskve, rekao je Kuleba, a preneo politico.eu, „možda izgleda skupo, ali cena sprečavanja bi bila niža od cene zaustavljanja rata i ublažavanja njegovih posledica“.

U prevenciju bi, prema rečima Kulebe, mogla da spada „nova runda sankcija“, kao i „direktna podrška jačanju odbrambenih sposobnosti Ukrajine“. „Bolje je delati sada na sprečavanju Rusije da dalje eskalira situaciju“, rekao je ukrajinski ministar, dodajući da njegova zemlja ne želi rat.

NATO i članice G7 su ovih dana izrazili zabrinutost zbog, piše politico.eu, osnaženih ruskih vojnih kretanja duž istočne ukrajinske granice i na Krimu. To je najveći, navodi se, vojni angažman Moskve od aneksije poluostrva 2014. i otvara pitanje da li Kremlj planira „novu invaziju“.

Kuleba je rekao da ništa, s tim u vezi, ne isključuje, ali i da veruje ne samo da se Rusija može obuzdati, već i da se može naterati „da se povuče sa okupiranih teritorija Ukrajine“. Kuleba je juče trebalo, posle susreta s generalnim sekretarom NATO Jensom Stoltenbergom, da se sastane i sa američkim državnim sekretarom Entonijem Blinkenom koji je u poseti Briselu.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski u petak će se u Parizu sastati s predsednikom Emanuelom Makronom, dok će Kijev u međuvremenu posetiti šefovi diplomatija Litvanije, Letonije i Estonije što Ukrajinu, piše politico.eu, stavlja u središte diplomatskih aktivnosti. Stoltenberg je na konferenciji za novinare s Kulebom juče rekao da je podrška NATO Ukrajini nepromenjena i pozvao Moskvu da „prekine s provokacijama“.

Šojgu: Odgovaramo na pretnje

Sjedinjene Države i NATO prebacuju svoje snage ka granicama evropskog dela Rusije, glavni borbeni potencijal im je na Baltiku i u Crnomorskom regionu, rekao je ministar odbrane Rusije Sergej Šojgu, prenosi Sputnjik. Prema njegovim rečima, pored granica Rusije biće ukupno razmešteno 40.000 vojnika i 15.000 jedinica naoružanja i tehnike, uključujući stratešku avijaciju. Šojgu je istakao da Rusija preduzima mere kao odgovor na preteće vojne aktivnosti NATO-a, a vežbe jedinica kombinovanih snaga i vazdušno-desantnih snaga pokazale su punu spremnost trupa.