logo
logo

Hrvatska: Planirane likvidacije na hrvatske političare - "usamljeni vuk" ili grupa kriminalaca

22.11.2022 / 24Vesti.com

Hrvatska: Planirane likvidacije na hrvatske političare - "usamljeni vuk" ili grupa kriminalaca

Državno tužilaštvo Hrvatske je u saradnji sa Službom terorizma PNUSKOK-a sprovelo istragu o pedesettrogodišnjem muškarcu. Protiv njega je podignuta optužnica. Terete ga za pripremu terorizma a kazneni zakon za to delo predviđa kaznu zatvora od šest meseci do pet godina.

Kako stoji u optužnici a prenose hrvatski mediji, optuženi se tereti da je na području Šibenika i Vodica, nezadovoljan radom vlasti i propisanim merama zbog korone, skidao s Interneta fotografije najviših državnih zvaničnika i članova njihovih porodica. Sve je čuvao u svom tabletu koji je policija pronašla.

U tabletu je čuvao i fotografije direktora zdravstvenih institucija, istaknutih naučnika i profesora, te sudija Ustavnog suda, ali i adrese na kojima stanuju najviši državni zvaničnici, kao i direktori jednog zavoda i bolnice. Pretraživao je i kako se dolazi do adresa na kojima stanuju pojedini visoki državni zvaničnici i direktori, kao i mesta gde se nalaze pojedine ambasade i jedna televizijska kuća.

Tereti se da je pri planiranju ubistava i napada nabavio fotografije kofera za prikriveno nošenje oružja.

Kod sebe je imao dva pištolja i automatsku pušku s prigušivačem.

Ante Letica iz Instituta za istraživanje hibridnih sukoba, kako prenosi Večernji list, rekao je da sve to ukazuje da se optuženi ozbiljno pripremao za izvršenje krivičnih dela. Dodao je da to treba da bude alarm službama koje brinu o sigurnosti hrvatskih najviših predstavnika da još bolje rade svoj posao.

On je, međutim, uveren da je reč o pojedincu a ne o kriminalnoj grupi ili organizaciji. 

"Ako je to ovo što DORH (Državno odvjetništvo Republike Hrvatske, prim.n) kaže, onda se radi o usamljenom vuku. To su osobe koje se najteže otkrivaju. Nemaju organizaciju ni strukturu. Njih je vrlo teško pratiti i dokumentovati njihovu delatnost te ih na kraju procesuirati", upozorio je.

Inače, poznato je i da je optuženi bio član jedne organizacije koja se zalaže za nedemokratske načine svrgavanja vlasti.

"Nadam se da SOA prati ovakve strukture i da prema njima zakonski postupa", kazao je Letica. 

O slučaju se izjasnio i premijer Plenković koji je kazao kako ima više takvih slučajeva.

"Neki su identifikovani, neki nisu. Imate dva puta za to. Možete pričati o vukovima samotnjacima ili možete pričati o grupama. Retko je da su to samotnjaci", rekao je Plenković osvrćući se na slučaj.

 

24Vesti.com – Sva prava na sadržaj

logo

24Vesti.com je srpski informativni portal sa najnovijim vestima dana, u svako vreme - 24 časova dnevno.

24vesti© nema odgovornost za komentare na stranici, kao i komentare na socijalnim mrežama Facebook i Twitter informativnog sajta.

Develop & Design MaxMedia Group Copyright © 2022