logo
logo

Hrvatski sud odbio da Ukrajini izruči rusku dizajnerku

24.1.2023 / 24Vesti.com

Hrvatski sud odbio da Ukrajini izruči rusku dizajnerku

Daria Falk (36), majka dvoje dece od pet i devet godina, koja se trenutno nalaze s ocem u Austriji, pet meseci se nalazi u splitskom zatvoru, piše Slobodna Dalmacija.

Ona je uhapšena 11. avgusta na granici dok je iz Austrije, gde ima stalno prebivalište, došla na letovanje u Hrvatsku.

Uhapšena je na osnovu međunarodne crvene poternice Interpola, koju je raspisala Ukrajina zbog optužbi da je u Odesi 2017. na prevaru ukrala nekoliko šivaćih mašina vrednih oko 20.000 evra.

Dva meseca nakon hapšenja, u oktobru prošle godine, Županijski sud u Splitu doneo je odluku da se Ruskinja izruči Ukrajini, iako su u Odesi gde je istražni zatvor, svakog dana padale bombe.

Žalila se, a žalbu je Vrhovni sud prihvatio i vratio slučaj u Split. Splitski sud je prošlog meseca opet doneo istu odluku, a Falkova se ponovo žalila.

Advokat Ruskinje: Nije jasno zašto Vrhovni sud nije preinačio odluku

Vrhovni sud je opet prihvatio njenu žalbu podneti protiv rešenja Županijskog suda u Splitu od 15. decembra proše godine i ukinuo njihovo rešenje da se ona izruči Ukrajini, ali je predmet opet uputio tom istom sudu na ponovno odlučivanje, pojasnila je advokatica Falkove Lidija Horvat.

"Nije nam jasno zašto Vrhovni sud nije preinačio odluku, mogli su i ne znam zašto to nisu uradili. Sad se opet sve vraća na splitski sud", rekla je Horvatova.

"Psihički je loše"

Austrija je odluku o izručenju odložila zbog ratnog stanja. U Zakonu o međunarodnoj pravnoj pomoći u kaznenim stvarima (ZOMPO) piše da sud može odbiti molbu za izručenje ako se može opravdano pretpostaviti da bi osoba čije se izručenje traži bila, ako se izruči, kazneno gonjena ili kažnjena zbog svoje rase, veroispoviesti, političkih uverenja, državljanstva ili pripadnosti određenoj društvenoj grupi.

"Izručenjem bi potencijalno njen život bio doveden u opasnost. Čujemo se stalno, psihički je jako loše, teško joj pada odvojenost od djece, a pogotovo što se ne nazire kraj rješavanju njezinog problema. Ukrajina ju traži zbog navodne prevare od nekih 20.000 eura, i to za razdoblje kad je radila kao modna dizajnerica u toj zemlji", objašnjava advokatica Falkove Lidija Horvat.

Navodi da je Falkovu prijavio bliski prijatelj oca njenog bivšeg muža.

"A muž je pravosnažno osuđen za porodično nasilje i za nanošenje telesnih povreda njoj 2018. godine", rekla je Horvatova za Danas.

24Vesti.com – Sva prava na sadržaj

logo

24Vesti.com je srpski informativni portal sa najnovijim vestima dana, u svako vreme - 24 časova dnevno.

24vesti© nema odgovornost za komentare na stranici, kao i komentare na socijalnim mrežama Facebook i Twitter informativnog sajta.

Develop & Design MaxMedia Group Copyright © 2023