logo
logo

Protest u Hrvatskoj, građani zahtevaju pravo na dostupan i siguran abortus

12.5.2022 / 24Vesti.com

Protest u Hrvatskoj, građani zahtevaju pravo na dostupan i siguran abortus

Protest u organizaciji više udruženja okupio je građane koji su se suprotstavili uskraćivanju zakonski zagarantovanih zdravstvenih usluga ženama.

Okupljeni su u Zagrebu nosili transparente sa natpisima: "Dosta klerikalizma u ginekološkim ambulantama", "Dosta ginekologa ženomrzaca", "Dosta nedostupnog zdravstva", "Nazovi Beroša za pobačaj"...

Uzvikujući "Dosta", demonstranti su iskazali podršku porukama i zahtevima organizatora koji su sa bine govorili o problemima žena u javnom zdravstvu - od ginekološkog i reproduktivnog nasilja, neinformisanosti, uskraćivanju zdravstvene zaštite...

Protest je organizovan u znak solidarnosti sa trudnicom Mirelom Čavajdom, kojoj je tek nakon što je sa svojim slučajem izašla u javnost, drugostepena komisija KBC-a Zagreb omogućila prekid trudnoće zbog medicinskih indikacija.

"Svedočimo javnom mrcvarenju, torturi, zlostavljanju, gaženju jedne žene. Svakoga dana mučili su je novom laži kako bi umanjili ranije izgovorenu laž. Dosta manipulacijama i lažima", poručila je jedna od govornica na protestu.

"Ženama dosta da im u bolnicama čitaju Bibliju"

Članovi udruženja organizatora pročitali su zahteve upućene Vladi i Ministarstvu zdravlja, tražeći da se hitno donesu smernice i protokoli koji ženama garantuju dostupan prekid trudnoće, ali i da se javno objavi registar lekara koji imaju prigovor savesti za obavljanje prekida trudnoće, te podaci o kapacitetima svih zdravstvenih ustanova u Hrvatskoj za pružanje te usluge.

Zatražili su i da se pravo na pobačaj vrati u Ustav, ali i ostavku ministra zdravlja Vilija Beroša.

Govornice su se osvrnule i na uticaj Katoličke crkve. Ističu da je ženama "dosta da im u bolnicama čitaju Bibliju". Kažu da im u bolnicama ne pružaju psihološku pomoć, ali da zato mogu da razgovaraju sa sveštenikom.

Naglasili su i da je "Hrvatska izdala žene jer nije u stanju osigurati sprovođenje vlastitih zakona".

Na protestu je bila i potpredsednica hrvatske Vlade za ljudska prava Anja Šimpraga, saborske zastupnice Sandra Benčić, Dalija Orešković, pevačica Severina Vučković, predsednik SDP-a Peđa Grbin, a nastupio je Damir Urban, koji je svoju pesmu izveo na kraju okupljanja.

24Vesti.com – Sva prava na sadržaj

logo

24Vesti.com je srpski informativni portal sa najnovijim vestima dana, u svako vreme - 24 časova dnevno.

24vesti© nema odgovornost za komentare na stranici, kao i komentare na socijalnim mrežama Facebook i Twitter informativnog sajta.

Develop & Design MaxMedia Group Copyright © 2022