logo
logo

Doktor Nestorivić: PORODICA VIŠE NE POSTOJI, decu nam vaspitavaju stranci

14.5.2022 / 24Vesti.com

Doktor Nestorivić: PORODICA VIŠE NE POSTOJI, decu nam vaspitavaju stranci

Doktor Nestorović, poznati dečiji pulmolog i alergolog u nastavku intervjua za Srećnu Republiku objašnjava kakva je današnja porodica, a kakva je bila nekad.

Da li porodica u pravom smislu reči i dalje postoji?

- U modernom dobu sam koncept porodice više ne postoji. Ljudi se retko viđaju zbog posla, a prestali su čak i da ručaju zajedno. Nema više "porodičnog ručka". Primera radi, kada je moja majka spremala ručak svi bi se okupljali! Moj otac bi posle ručka nastavljao sa poslom, a mi bi išli da se igramao, ali nema toga više. Planski je to urađeno prvo u Americi pa u ostatku sveta. Počev od našeg radnog vremena koje je od 9 do 5 popodne. Zašto mi tada radimo, da bi se uskladili sa Zapadom? To što kasnije ustajemo rezultuje da kada se vratimo kući sa posla već je noć. Deca dolaze premorena iz škole, a roditelji sa posla i potpuno je svima uništen dan - objašnjava dr Nestorović koji smatra da je za sve to odgovoran Zapad i navodi primer svoje svastike koja živi u Americi.

- Ona je lekar, a muž joj je programer. Kada dođu sa posla u najboljem slučaju odgledaju neku seriju zajedno i popadaju u krevet. Njih dvoje su sa decom malo tokom vikenda i to je sve, na to im se svodi život. Mi premalo vremena provodimo sa našom decom - ističe dr Nestorović.

Da li su bake i deke zamena za roditelje?

Poznati alergolog odgovara da nije pristalica toga da babe i dede čuvaju decu, a za to ima i savršeno objašnjenje. Takođe navodi i koje su dečije godine najbolje za početak bavljenja sportom.

- Da je priroda tako predvidela, onda bi babe i rađale decu. Bake i deke su previše popustljivi i nisu pravo društvo za mališane. Deca treba da budu sa svojim vršnjacima. Pre škole deca ne bi trebalo da treniraju grupne sportove, pošto su do 7.-e godine prilično sebična. Do tad mogu da voze biciklu, ali ne i da ozbiljno treniraju. Postoje sportovi koji zahtevaju da se ranije započnu, recimo hokej se preporučuje sa 4 godine. Na ekipne sportove je ipak preporuka tek od 7-8 godina. Tada se prvo stvara kolektivni duh, a današnja omladina i vrlo lako odustaje. Tu je važna ekipa u sportu, da dete bude sramota da je ono izneveri - ističe dr Nestorović koji dalje objašnjava da u današnje vreme deca previše gldedaju američke serije koje ne posmatraju dete kao deo porodice već kao individuu za sebe.

- Kada donosimo odluke kao individue, one se ipak tiču i svih naših ukućana. Kada dete kaže da će otići u inostranstvo, ono time utiče i na svoje roditelje i na njihovu sudbinu. Mi nismo planete u svemiru koje ne utiču jedne na druge. U američkim serijama vidimo kako su deca preterano samostalna, idu na koledže, ne održavaju kontakte sa roditeljima, menjaju škole, poslove ili se jednostavno razvedu tek tako - objašnjava dr Nestorović.24Vesti.com – Sva prava na sadržaj

logo

24Vesti.com je srpski informativni portal sa najnovijim vestima dana, u svako vreme - 24 časova dnevno.

24vesti© nema odgovornost za komentare na stranici, kao i komentare na socijalnim mrežama Facebook i Twitter informativnog sajta.

Develop & Design MaxMedia Group Copyright © 2022