logo
logo

Selaković: Srbija neće biti sama u borbi protiv nelegitimnog zahteva Prištine za prijem u SE

20.5.2022 / 24Vesti.com

Selaković: Srbija neće biti sama u borbi protiv nelegitimnog zahteva Prištine za prijem u SE

"Bude li došlo do razvoja sitacije u tom smeru, mi ćemo se svim političkim sredstvima boriti protiv toga i uveren sam da u toj borbi nećemo biti sami", poručio je Nikola Selaković posle sastanka Komiteta ministara Saveta Evrope u Torinu, navodi se u saopštenju Ministarstva spoljnih poslova.

Selaković je naglasio da je netačna svaka argumentacija da je KiM "crna rupa" u Evropi, gde apsolutno nije prisutan Savet Evrope sa svim vrednostima koje zastupa i nadgleda.

Šef diplomatije ukazuje da se Savet Evrope u statusno neutralnom prisustvu nalazi i na teritoriji južne srpske pokrajine, gde učestvuje u sprovođenju različitih projekata iz oblasti ljudskih prava.

Ministar Selaković se na marginama zasedanja Komiteta ministra sastao sa generalnom sekretarkom Saveta Evrope, Marijom Pejčinović Burić i sa ministrima spoljnih poslova Danske, Irske, Islanda, Azerbejdžana, Gruzije, Moldavije i zamenicima šefova diplomatija Ukrajine i Slovačke, koje je bliže upoznao sa pozicijama Srbije po pitanju zatheva Prištine za članstvo u Savetu Evrope.

Prema rečima ministra, susret sa kolegama iz Irske i Islanda bio je motivisan time što su te države članice Biroa komiteta ministara SE, dodavši i da je Irska danas od Italije preuzela predsedavanje Komitetu ministara SE za period od narednih šest meseci.

"Reč je o ubedljivo velikoj većini država koje su do sada uvek bile na našoj strani i imale jasan i principijelan stav podrške teritorijalnom integritetu i suverenitetu Srbije", rekao je Selaković.

Podsetio je da se Srbija pokazala kao jedna od retkih evropskih država koja ima jasne, dosledne i principijelne stavove po pitanju osnovnih načela spoljne politike, gde se rukovodi osnovnim načelima UN, poštuje teritorijalni integritet, suverenitet i političku nezavisnost drugh država i poštuje međunarodno priznate granice.

Selaković je primetio da je među predstavnicma država članica Saveta Evrope bilo i onih koji su neprincipijelno govorili o poštovanju teritorijalnog integriteta nekih evropskih država, a da druge, čiji je teritorijalni integritet narušen, kao što je Srbija, nisu ni pominjali.

24Vesti.com – Sva prava na sadržaj

logo

24Vesti.com je srpski informativni portal sa najnovijim vestima dana, u svako vreme - 24 časova dnevno.

24vesti© nema odgovornost za komentare na stranici, kao i komentare na socijalnim mrežama Facebook i Twitter informativnog sajta.

Develop & Design MaxMedia Group Copyright © 2022