logo
logo

Vučić: "Moramo biti fer prema EU"; Mišel: "Rat dramatično uticao na energetiku" (VIDEO)

19.5.2022 / 24Vesti.com

Vučić: "Moramo biti fer prema EU"; Mišel: "Rat dramatično uticao na energetiku" (VIDEO)

Vučić je preneo da je u prvih četiri meseci ove godine povećana trgovinska razmena za 33 odsto i da je dostigla 9,1 milijardi evra, te je procena da će u naredne tri godine biti iznad 50 milijardi evra.

„To govori o značaju EU, državama članice, fabrikama koje grade u našoj zemlji, izvozu koji ostvarujemo, uvozu robe. Najveći izvoz i uvoz imamo sa u EU. EU je ubedljivo najveći investitor u našoj zemlji sa 67 odsto udela“, rekao je on. Naglasio je da to građani treba da znaju, i da mora da bude fer i pokaže poštovanje prema novcu i prema svemu što je EU ovde učinila.

„Hvala na strukturnim i suštinskim promenama u zemlji“, kazao je on. 

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić poručio je i danas da je Beograd spreman za dijalog sa Prištinom i da se nada da će se, uz pomoć EU, približavati kompromisnom rešenju, dodajući da ideju Šarla Mišela i Emanuela Makrona o geopolitičkoj zajednici na nivou Evrope smatra velikom i važnom stvari.

Takođe, Vučić je nakon sastanka sa Mišelom, rekao i da su razgovarali o globalnoj situaciji i problemima Srbije u okviru snabdevanja energentima, te da je dobio određene garancije i važne reči od predsednika EK da će Srbija moći da računa na podršku EU.

"Diskutovali smo sva ključna politička pitanja. Mišel je ukazao da moramo da nastavimo reforme u oblasti vladavine prava, kao i da popravljamo i poboljšavamo situaciju u medijskoj sferi", rekao je Vučić novinarima.

Dodao je da su razgovarali o situaciji u regionu, a da je Mišelu obećao da će naša zemlja dati sve od sebe da sačuva mir i stabilnost i da EU može u potpunosti da računa na Srbiju u tom pogledu.

"Govorili smo o dijalogu Beograda i Prišine, razumeo sam sve reči i brige i sve sa čime se suočava i Mišel i ljudi u EU. Govorio sam o poziciji Beograda, mi smo uvek opredeljeni za dijalog, spremni za dijalog i nadamo se da ćemo se, uz pomoć EU približavati kompromisnom rešenju u budućnosti", rekao je Vučić.

Kada je reč o ideji geopolitičke zajednice na nivou evropskog kontinenta, Vučić je rekao da je za njega, iako zna da su mnogi spremni da osude tu ideju koja je potekla od Mišela i Makrona, ona važna i značajna i mnogo može da doprinese ubrzanju puta ka punopravnom članstvu u EU i popravljaju pozicije zemalja Zapadnog Balkana u približavanju Uniji.

"Tek treba o detaljima da se govori, ja sam ukazao na naše potrebe, pre svega na ostvarenje četiri slobode - protoka ljudi, robe, usluga, kapitala. Za nas su važne 'zelene linije' za kamione i verujem da možemo da postignemo važne i velike stvari pod okriljem te inicijative", rekao je Vučić.

Dodao je da su razgovarali o globalnoj situaciji i problemima Srbije u snabdevanju energentima, te da je dobio određene garancije i važne reči Mišela da će Srbija moći da računa na podršku EU.

"Razgovarali smo i o napadu Rusije na Ukrajinu, a Mišel je na veoma snažan način izrazio želju i očekivanje da se Srbija pridruži sankcijama protiv Rusije. Ja sam ga upoznao sa našom situacijom i političkim stavovima. Želim da se zahvalim na svakoj vrsti podrške Srbiji, lično njemu i EU, koja nije samo u izgradnji puteva i pruga", rekao je Vučić.

On je dodao da se retko govori o dobrim stvarima, poput brze pruge Niš - Beograd, koju Srbija gradi uz značajnu pomoć EU, od oko 1,72 milijardi, što će mnogo značiti, a to je ono što je posebno važno.

Posebno je zahvalio Mišelu na poštovanju iskazanom prema Srbiji.


"Mi, građani Srbije, umemo da poštujemo sve ljude koji dolaze, posebno prijatelje, ali posebno cenimo kada neko pokaže poštovanje prema zemlji. To što ostajete na radnoj večeri, pa i do sutra, to je za nas velika čast. Uvek ste dobrodošli", rekao je Vučić.

Geopolitička zajednica Evrope za zajedničke izazove i razmenu geopolitičkih mišljenja

Mišel je izjavio da smatra da je stvaranje evropske geopolitičke zajednice prilika da se uspostave makar dva puta godišnje sastanci lidera zemalja EU i Zapadnog Balkana, na kojima će se razgovarati i pronalaziti rešenja za napredak svih.

Mišel je nakon sastanka sa Vučićem, a odgovarajući na pitanje novinara šta bi tačno predstavljala ta zajednica, kazao da smatraju da treba da postoji politička platforma, format uz pomoć koje bi se, kako je rekao, odmah svi zajedno posvetili konkretnim izazovima.

Konkretizujući svoj odgovor Mišel je naveo primer energetike u Evropi i pokretanja zajedničke platforme za dopremanje tečnog prirodnog gasa.

Međutim, dodaje, imali su poteškoće zbog rata u Ukrajini, što znači da u Evropi svi moraju da sarađuju i koordinišu, razgovaraju jedni sa drugima i na taj način postižu najviše moguće nivoe razumevanja.

"Ova politički platforma će se posvetiti nekim zajedničkim izazovima, naročito spoljnopolitičkim izazovima i geopolitičkim izazovima. Ko i kako će to da radi konkretnije, imamo nekih konkretniji ideja, ali naš cilj je da saslušamo prijatelje i partnere kako bismo zajedno izgradili tu platformu, kako bismo se postarili da bude efikasna", kazao je Mišel.

Ističe da ovo nije neka nova ideja iz Brisela koja bi nešto odložila.

"Smatram da ako imamo priliku za češće razmene geopolitičkih mišljenja, da je dobro da barem dva puta godišnje imamo sastanke na najvišim nivoima kako bi zajedno odlučili koji su zajednički prioriteti. Ovo bi bilo izuzetni važno i u okviru tog formata i u okviru EU i za one koji bi da se pridruže EU. Bilo bi od pomoći", kazao je Mišel.


Mišel: Došlo je do razočarenja u poslednjih 10 godina, a danas imamo zamah

Mišel je poručio da u potpunosti podržava proces pristupanja zemalja kandidata Evropskoj uniji, a da ideja o formiranju geopolitičke zajednice Evrope, koja je potekla od njega i francuskog predsednika Emanuela Makrona, upravo treba tome i da doprinese i da bude platforma na kojoj se može uspostaviti dobra koordinacija.

"U punoj meri podržavam ideju da se ubrza proces pristupanja EU. Prošlo je 19 godina od Samita u Solunu. Moramo da ubrzamo proces i učinimo ga efikasnijim. Treba da bude potpuno jasno i bez ikakve dileme treba izbeći iskušenje i menjati smisao", rekao je Mišel odgovarajući na pitanje da li je ideja o novoj geopolitičkoj zajednici u koliziji sa izjavom nemačkog kancelara Olafa Šolca o ubrzanju evropskih integracija.

Mišel je ukazao da je potreban napredak na putu evrointegracija, jer treba da se osete opipljive koristi u zemljama kandidatima, ali i da se formira geopolitička zajednica Evrope, da bude platforma na kojoj možemo da se koordiniramo.

Mišel je podsetio da je kriza izazvana kovidom pokazala da je neophodna neposredna saradnja u određenim slučajevima.

Sada, ističe, imamo drugu krizu, krizu energetike, snabdevanja, hrane, pa bi geopolitička zajednica bila prilika da se redovno, na najvišem nivou razmenjuju gledišta.

"To će olakšati približavanje, uzajamno razumevanje. Došlo je do razočarenja u poslednjih 10 godina, a danas imamo zamah, dobru političku volju, da se pogledamo u oči i vidimo na koji način možemo da zasučemo rukave i nastavimo dalje", rekao je Mišel.


Mišel: Želimo da ubrzamo evropske integracije

Mišel je poručio da EU želi da produbi saradnju sa Srbijom i drugim partnerima u regionu, kao i da se ubrzaju evropske integracije. Zahvalio je predsedniku Vučiću na srdačnoj dobrodošlici i još jednom čestitao na izboru za predsednika Srbije.

Želimo da potvrdimo našu punu posvećenost pristupnim pregovorima Srbije EU, istakao je Mišel i naveo da će u junu biti održan 27 lidera EU sa liderima sa Zapadnog Balkana.

"Želimo da proširimo nas dijalog i produbimo našu saradnju i promovišemo mir, stabilnost i bezbednost. Ovaj rat protiv Ukrajine je zaista uzdrmao ceo kontinent", naveo je Mišel.

Kaže da je taj rat okončao period od 20 godina mira za koji su se, kako je rekao, svi borili.

"Posle kovida, moramo da oporavljamo svoje privrede i da štitimo jedni druge. Novi izazovi zahtevaju nove načine razmišljanja i rada. Moramo da ubrzamo evropske integracije i da stvorimo podsticaj za reforme. Želimo da damo konkretne benefite svim građanima Srbije i svim partnerima u regionu i da već sada počnemo sa integracijom tokom pristupnih pregovora, a ne da čekamo da se završe. Imaćemo o tome razgovore u junu u Briselu", kazao je Mišel.

Naglasio je da njegova poseta Srbiji šalje snažan signal bliske saradnje između Srbije i EU.

On je dodao da je danas posetio Naučno-tehnološki park Beograd i da je to primer kako EU pomaže i doprinosi evropskoj budućnosti Srbije i zajedničkim prioritetima.

Kada ulažemo u srpsku naučnu zajednicu ulažemo u srpski narod, jer vaša budućnost je i naša zajednička budućnost.

Mišel je naglasio da su velike investicije EU u celom regionu u sektorima, kao što su saobraćaj, energetika i drugi.

"Ovaj rat ima dramatičan uticaj na snabdevanje energentima širom Evrope", kazao je on i dodao da EU pomaže i izgradnju gasnog interkonektora između Srbije i Bugarske, čime pomaže gasnu diversifikaciju Srbije.

EU je pozvala Zapadni Balkan da se pridruži zajedničkog platformi za tečni prirodni gas, naveo je on.

"Radujem se da razvijamo našu blisku saradnju i da vidimo i večeras kakve dodatne korake možemo da preduzmemo u bliskoj budućnosti, kako bi EU dala opipljive rezultate Srbiji", zaključio je Mišel.


Vučić o postizanju sporazuma sa Prištinom i ubrzanju evrointegracija: Nema besplatnog sira, sem u mišolovci

Vučić je rekao da je odavno jasno da Srbija želi da bude deo EU, a da je njihov zahtev bio, i pre davanja statusa kandidata, postizanje sporazuma o normalizaciji odnosa sa Prištinom.

Vučić je, na pitanje da li će ubrzanje evrointegracija imati posebnu cenu za Srbiju, rekao: "Ako mislite da sir dobijate za džabe, nećete, jer besplatan stoji samo u mišolovci".

"Ali to nisu stvari koje ne znamo. Niko ne treba da se pravi lud da to nije znao, jer je o tome obaveštavano milion puta", kazao je on.

"Šta mislimo i kako da čuvamo svoju zemlju, to je druga stvar, o čemu ću da razgovaram večeras sa Šarlom Mišelom. Potrebno je da razgovaramo češće i više, da ne postoji od strane EU samo poruka da su nešto odlučili i da kažu da to mora, a sa naše strane da nećemo samo pare, već da imamo i obaveze", poručio je on.

Vučić je rekao da nemački kancelar Olaf Šolc u Srbiju dolazi sredinom idućeg meseca, i da će to biti veoma važna poseta za našu zemlju.

Izrazio je uverenje da su Šolc i predsednik Francuske Emanuel Makron o inicijativi ubrzanja evropskih integracija razgovarali nedavno u Berlinu, te da kakav god bude predlog EU to biti usaglašeno između dve najveće zemlje i dvojice ključnih lidera.

"Očekuje nas najteža zima, važna tesna veza sa EU, da možemo da dobijemo pristup energentima"

Osvrnuo se na reči Mišela da preti kriza namirnica, konstatacijom da su neki, kada je govorio da će biti gladi u svetu, rekli da će to biti slučaj i u Srbiji, iako to on nije rekao.

"Ovo što je rekao Mišel, biće gladi u svetu, mnogo problema i kod nas u Evropi, a mnogo veći problem za nas je koliko je rešivo pitanje oko energenata od nafte, preko gasa do električne energije. Ljudi su naučili da imamo sve i da je obaveza države da mora da se dogodi, nebitno šta se zbiva oko nas. A zbivaju se tektonske promene", dodao je on.

Vučić je kazao da nas očekuje najteža zima i da je zato važna tesna veza sa EU, da možemo da dobijemo pristup energentima.

Istakao da je važan gasni interkonektor sa Bugarskom, a da će Srbija nastojati da svoj deo uradi do kraja godine i da se nada da će Bugari završiti svoj deo do aprila ili maja. Nakon toga ćemo imati još jedan kanal za dobijanje gasa.

"Moramo da razmišljamo kako ćemo naftu da dobijamo, jer vlasnik naše naftne kompanije su ruske firme, a ne znamo kakav će biti novi paket sankcija EU. Izuzetno je važno da budemo naslonjeni na EU", podvukao je on.

Najavio je da će večeras, pošto nije bilo posebnih zahteva od delegacije Mišela prirediti posebnu večeru tokom koje će predjelo, glavno jelo i dezert biti samo meso.

"Uz dobro srpsko meso da prodiskutujemo o svemu", zaključio je on.


Vučić: Uvek je lako pronalaziti manu nečemu i nešto kritikovati

Vučić izjavio je danas da ne vidi ništa loše u inicijativi za stvaranje evropske geopolitičke zajednice i da nema ništa protiv toga, kao i da veruje da će se Srbija rado i sa zadovoljstvom priključiti.

Vučić je to rekao odgovarajući na pitanje novinara da li vidi Srbiju u toj zajednici i budućnost zapadnog Balkana u odnosu na tu zajednicu.

"Ne vidim nikakve zavereničke teorije u tome, za mene je to važan korak napred i zahvalan sam predsedniku Mišelu i francuskom predsedniku Makronu na toj inicijativi", kazao je predsednik.

Navodeći da će uvek biti onih koji će da pronalaze "dlaku u jajetu", Vučić kaže da je za njega to velika promena i važna stvar.

"Samo to da imamo priliku da dva puta godišnje razgovaramo sa 27 lidera zemalja EU uvek, bez obzira na trenutnu situaciju, odnosno da li je izbio neki rat ili izbeglička kriza, korona kriza, da svaki put imamo dva puta godišnje da prisustvujemo velikim samitima i da imamo priliku da govorimo, to je velika promena i važna stvar", navodi Vučić.

Predsednik kaže da na taj način mogu da se iznose stavovi, štiti svoja zemlja.

"Tako možete da tražite, molite, da se borite za svoju zemlju efektivnije i efikasnije nego sada. Samo da je to posledica ovoga o čemu je govorio predsednik Mišel, pa nije malo, a hvala mu na tome što je rekao da su spremni da razgovaraju o onome što nas zaista muči", kaže.

Vučić navodi primer da Srbija, Severna Makedonija i Albanija nemaju mnogo od dogovora za brz prolaz robe na svojim granicama ,jer uvek se stigne do granica sa Mađarskom ili Hrvatskom gde kamioni više ne mogu tako brzo da prolaze.

"Tako bismo napravili nešto što bi nam uštedelo operativne troškove kompanijama, mnogo novca bi ostajalo više u zemlji, mnogo bi nam kompanije više zarađivale, a to je samo jedan mali segment, a uvek možete posebno da razgovarate o uslugama, ljudima...", dodaje.

Veruje da su to velike stvari koje su pred nama i da možemo mnogo toga dobrog da uradimo.

Kako kaže, to je značajno za sve nas na Zapadnom Balkanu, a poseta Šarla Mišela je jedna "energizacija svega što bi trebalo, kao neka dobra posledica, da se dogodi i 23. juna u Briselu, kada će biti veliki samit na kojem će i Srbija imati svog predstavnika.

"Mislim da je dobra stvar, uvek je lako pronalaziti manu nečemu i nešto kritikovati. Ne mogu tu da se svrstavam u većinu i ne mogu negativno da se odnosim prema svemu. Ne vidim ništa loše u ovome za Srbiju i što se Srbije tiče, verujem da posle razgovora sa predstavnicima Vlade, da ćemo se sa velikim zadovoljstvom i nadom prikloniti, priključiti tome", zaključio je predsednik.


Zajedno spremali ćevapčiće

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić objavio je na svom Instagram nalogu buducnostsrbijeav fotografiju nakon sastanka sa predsednikom Evropskog saveta Šarlom Mišelom.

"Ćevapčiće smo spremali zajedno. Hvala Šarl Mišelu na poseti i na podršci evropskoj budućnosti Srbije", napisao je predsednik uz fotografiju.


Vučić: Izvoz IT sektora u prva tri meseca skoro 600 miliona evra

Predsednik Aleksandar Vučić izjavio je danas tokom obilaska Naučno-tehnološkog parka Beograd, zajedno sa predsednikom Evropskog saveta Šarl Mišelom, da je naša zemlja u prva tri meseca ove godine ostvarila izvoz u IT sektoru u vrednosti od skoro 600 miliona evra.

Vučić je rekao da je Srbija, na početku procesa digitalizacije, pre tri, četiri godine, imala godišnji izvoz u tom sektoru oko 500 miliona evra, dok je taj izvoz sada prevaziđen već u prvom kvartalu.

"To je ogromna i fantastična promena u odnosu na prethodnih tri ili četiri godine", rekao je Vučić.

Naglasio je da je ponosan na te mlade ljude koji razvijaju IT sektor u našoj zemlji i istakao da imamo puno pametnih mladih ljudi.

Takođe, rekao je da za NTP Beograd treba da se gradi još jedna zgrada i da je pre četiri godine tu bilo svega dvadesetak inovativnih kompanija, dok ih sada ima oko 120.


Razvoj naučnih parkova pokazuje promenu Srbije na bolje

Vučić je izjavio da je Srbija u prethodne tri godine privukla u proseku 61 odsto stranih direktnih investicija na Zapadni Balkan, a da izvoz srpskog IKT sektora učestvuje gotovo 70 odsto, što pokazuje koliko se Srbija promenila na bolje.

"Samo po tome može da se vidi koliko je Srbija napredovala i koliko smo se promenili. I tim putem moramo da nastavimo", poručio je Vučić nakon potpisivanja sporazuma.

Vučić je rekao da je u NTP na nekoliko mesta video reči Srbina Nikole Tesla, možda najveće naučnika u istoriji čovečanstva, da nema većeg uzbuđenja nego kada izumitelj vidi kako se kreacija njegovog uma razvija ka uspehu i da je to upravo i video danas u razgovoru sa mladim inovativnim ljudima.

Želim svim inovativnim ljudima da se kreacije njihovog uma ostvare, poručio je Vučić.

Napomenuo je da su Srbija i EU prožete međusobnim vezama i ne samo teškim stvarima, već i onim lepim i uspesima.

"Kroz Fond za inovacionu delatnost, a tu se ponosimo sa više od 150 patenata, imali smo ulaganja između 500.000 i 600.000 evra godišnje, dok danas država Srbija ulaže više od 20 miliona evra kroz taj fond. To govori o tome koliko je država napredovala i rasla i koliko su napredovali naši naučno-tehnološki parkovi i firme", istakao je Vučić.

Naglasio je da je pre samo pet godina u NTP Beograd bilo svega 20 inovativnih kompanija, dok ih je danas 120.

Vučić je podsetio da su izgrađeni i NTP u Nišu, Novom Sadu, Čačku, Data centar u Kragujevcu i da veruje da će NTP biti izgrađeni i u drugim gradovima u Srbiji, kako bi i u njima mladi imali šansu da razvijaju svoje ideje.

"Još više novca ćemo da ulažemo. Srećan sam što ste mogli kod Ane Brnabić da vidite neverovatnu strast... Mogao sam da se našalim da je to zbog buduće vlade, a u stvari sam hteo da kažem da se to dešava kada neko u nešto veruje. I ona je preterala u priči da se taj razvoj desio u vreme kada sam ja bio premijer. Jeste, ali slučajno pošto je moj posao bio samo da prepoznam ljude koji imaju tu strast i znanje kod ljudi koji to bolje znaju i razumeju i samo da im damo da rade", prokomentarisao je Vučić.

Predsednik kaže da je danas razgovarao sa mladićem koji je sa 17 godina prvih 10 evra zaradio u NTP Beograd, a sada je napravio najmoderniju rukavicu za slepe.

Ne bi uspeli sve to bez podrške EU, ne bi imali nikakvu šansu da napravimo to da nije bilo ne samo finansijske već i široko strukturalne podrške EU, rekao je Vučić obraćajući se Šarlu Mišelu.

"To je za nas bilo od izuzetnog značaja", naglasio je on.

Podsetio je da je u privlačenju stranih direktnih investicija Srbija pre učestvovala na Zapadnom Balkanu između 39 do 41 odsto, dok je u prethodne tri godine to bilo na nivou prosečnih 61 odsto.

Zahvalio je Šarlu Mišelu što će i prenoćiti u Beograda, pošto u poslednje vreme svi dolaze samo na po sat vremena i dodao da niko više ne poštuje domaćine.

Naučili smo da o nama govore loše i ne ljutimo se, ali jedino ne možemo da oprostimo uvrede kada neko kaže da smo loši domaćini, rekao je Vučić i prokomentarisao da je odluka Mišela da ostane ceo dan i prespava vidi kao znak ogromnog poštovanja i da će Srbija to znati da uzvrati.

"Drago mi je što smo ovu posetu počeli baš u NTP Beograd i nadam se da ćemo imati više prilike u budućnosti da vidimo neke druge gradove u unutrašnjosti, južno od Beograd, da vidimo i Niš i Kragujevac, Leskova, Kruševac, Kraljevo i Čačak, pa da sami steknete utisak o Srbiji, posle čega nijedan izveštaj da ne može to da promeni i napravi ga lošijim", istakao je Vučić.

Kazao je da će država više izdvajati finansijskih sredstava, ali i da će moliti i naše evropske partnere da više ulažu u toj oblasti.


Punjenje automobila kod kuće - na pređenih 100 km oko 1,5 evra

Vučić je razgovarao sa vlasnikom "Charge&Go" Milošem Kostićem koji mu je predstavio inovativnu platformu koja umrežava vozače električnih automobila i vlasnike punjača.

Pomoću platforme se može upravljati energijom i potrošnjom na samim sistemima stanica, kao i obaviti daljinska provera svakog punjača.

"Prazna vam je baterija i pitate se gde da pronađite punjač, kako to da obavite i koliko to košta", rekao je Kostić i istakao da preko vozači mogu putem jednog klika na mobilnom telefonu da pronađu punjač, obave usluge i završe put.

Kaže da su animirali različite kompanije, na primer Puteve Srbije i benzinske stanice i da sada imaju u svojoj mreži 44 javna punjača dostupna za vlasnike električnih automobila.

Vučić ga je pitao koliko košta punjenje, a Kostić mu je rekao:

"To se trenutno meri po minutu, najjači i najbrži su na autoputevima, na pređenih 100 km ako noću pune kod kuće to iznosi 1,5 evra, a na autoputu između četiri i pet evra, što je skoro nego duplo niža cena od dizela", naveo je on.

Vučić je razgovarao i sa predstavnicima Anoris Technology, koji su objasnili da su napravili prvu u svetu pametnu rukavicu za slepe osobe.

Zahvaljujući pametnoj rukavici Anora koju je razvio mladi tim kompanije Anoris Technology, slepe i slabovide osobe mogu lakše da se orijentišu u prostoru, da prepoznaju boje, novčanice i objekte, a staratelji ili prijatelji da prate njihovo kretanje.

Vođa tima je rekao da takva rukavica košta svega 380 evra u Srbiji i da je to kod nas prva moderna tehnologija za tu namenu.

Pametna rukavica može da se koristi preko mobilnog telefona, ali i bez njega.


Mišel: Želimo da produbimo saradnju, ubrzati evropske integracije

Predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel poručio je danas, nakon sastanka sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, da EU želi da produbi saradnju sa Srbijom i drugim partnerima u regionu, kao i da se ubrzaju evropske integracije.

Zahvalio je predsedniku Vučiću na srdačnoj dobrodošlici i još jednom čestitao na izboru za predsednika Srbije.

Želimo da potvrdimo našu punu posvećenost pristupnim pregovorima Srbije EU, istakao je Mišel i naveo da će u junu biti održan 27 lidera EU sa liderima sa Zapadnog Balkana.

"Želimo da proširimo nas dijalog i produbimo našu saradnju i promovišemo mir, stabilnost i bezbednost. Ovaj rat protiv Ukrajine je zaista uzdrmao ceo kontinent", naveo je Mišel.

Kaže da je taj rat okončao period od 20 godina mira za koji su se, kako je rekao, svi borili.

"Posle kovida moramo da oporavljamo svoje privrede i da štitimo jedni druge. Novi izazovi zahtevaju nove načine ramišljanja i rada. Moramo da ubrzamo evropske integracije i da stvorimo podsticaj za reforme. Želimo da damo konkretne benefite svim građanima Srbije i svim parnerima u regionu i da već sada počnemo sa integracijom tokom pristupnih pregovora, a ne da čekamo da se završe. Imaćemo o tome razgovore u junu u Briselu", kazao je Mišel.

Naglasio je da njegova poseta Srbiji šalje snažan signal bliske saradnje između Srbije i EU.

On je dodao da je danas posetio Naučno-tehnološki park Beograd i da je to primer kako EU pomaže i doprinosi evropskoj budućnosti Srbije i zajedničkim priortietima.

Kada ulažemo u srpsku naučnu zajednicu ulažemo u srpski narod, jer vaša budućnost je i naša zajednička budućnost.

Mišel je naglasio da su velike investicije EU u celom regionu u sektorima kao što su saobraćaj, energetika i drugi.

"Ovaj rat ima dramatičan uticaj na snabdevanje energentima širom Evrope", kazao je on i dodao da EU pomaže i izgradnju gasnog interkonektora između Srbje i Bugarske, čime pomaže gasnu diverzifikaciju Srbije.

EU je pozvala ZB da se pridruži zajedničkog platformi za tečni prirodni gas, naveo je on.

"Radujem se da razvijamo našu blisku saradnju i da vidimo i večeras kakve dodatne korake možemo da preduzmemo u bliskoj buducnosti, kako bi EU dala opipljive rezultate Srbiji", zaključio je Mišel.


Mišel: Potpuno podržavam proces pristupanja kandidata u EU

Predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel poručio je danas da u potpunosti podržava proces pristupanja zemalja kandidata Evropskoj uniji, a da ideja o formiranju geopolitičke zajednice Evrope, koja je potekla od njega i francuskog predsednika Emanuela Makrona, upravo treba tome i da doprinese i da bude platforma na kojoj se može uspostaviti dobra koordinacija.

“U punoj meri podržavam ideju da se ubrza proces pristupanja EU. Prošlo je 19 godina od Samita u Solunu. Moramo da ubrzamo proces i učinimo ga efikasnijim. . Treba da bude potpuno jasno i bez ikakve dileme treba izbeći iskušenje i menjati smisao”, rekao je Mišel odgovarajući na pitanje da li je ideja o novoj geopolitičkoj zajednici u koliziji sa izjavom nemačkog kancelara Olafa Šolca o ubrzanju evropskih integracija.

Mišel je ukazao da je potreban napredak na putu evrointegracija, jer treba da se osete opipljive koristi u zemljama kandidatima, ali i da se formira geopolitička zajednica Evrope, da bude platforma na kojoj možemo da se koordiniramo.

Mišel je podsetio da je kriza izazvana kovidom pokazala da je neophodna neposredna saradnja u određenim slučajevima.

Sada, ističe, imamo drugu krizu, krizu energetike, snabdevanja, hrane…, pa bi geopolitička zajednica bila prilika da se redovno, na najvišem nivou razmenjuju gledišta.

“To će olakšati približavanje, uzajamno razumevanje. Došlo je do razočarenja u poslednjih 10 godina, a danas imamo zamah, dobru političku volju, da se pogledmao u oči i vidimo na koji način možemo da zasučemo rukave i nastavimo dalje”, rekao je Mišel.


Za srpsku istraživačku i startap zajednicu 84,5 miliona evra

Vučić i Mišel su u Naučno-tehnološkom parku Beograd prisustvovali potpisivanju sporazuma o zajedničkom projektu, odnosno finansiranju srpske istraživačke i startap zajednice u ukupnom iznosu od 84,5 miliona evra.

Četiri kompanije koje posluje u NTP Beograd biće finansirane ovim sredstvima, a to su: Charge&Go, Anoris Technology, Pirate Art & Design.

Sporazum u ukupnom iznosu od 84,5 miliona evra potpisali su šef Delegacije EU u Srbiji Emanuel Žiofre i predstavnik Svetske banke u Srbiji Dušan Vasiljević.

Od ukupne vrednosti projekta, EU će donirati 41,5 miliona evra, dok će Svetska banka dati kredit u iznosu od 43 miliona evra.

Projekat će biti realizovan u saradnji sa Fondom za nauku Republike Srbije i Ministarstvom prosvete, nauke i tehnološkog razvoja.

Foto: Printskrin 24vesti.com jutjub
24Vesti.com – Sva prava na sadržaj

logo

24Vesti.com je srpski informativni portal sa najnovijim vestima dana, u svako vreme - 24 časova dnevno.

24vesti© nema odgovornost za komentare na stranici, kao i komentare na socijalnim mrežama Facebook i Twitter informativnog sajta.

Develop & Design MaxMedia Group Copyright © 2022