logo
logo

Vučić o sastanku sa Salivenom: Iskren i otvoren razgovor, nije bilo lako usaglasiti se po pojedinim pitanjima

22.9.2022 / 24Vesti.com

Vučić o sastanku sa Salivenom: Iskren i otvoren razgovor, nije bilo lako usaglasiti se po pojedinim pitanjima

Aleksandar Vučić je, u obraćanju medijima u Njujorku, rekao da je sastanak sa Džejkom Salivenom bio verovatno jedan od najznačajnih sastanaka.

"Neki kažu drugi, neki i najvažniji čovek SAD, najveće sile sveta. Razgovarali smo i o ekonomiji, svim važnim političkim pitanjima, stremljenima Srbije, regionu, KiM, svemu", naveo je Vučić.

Po pojedinim pitanjima to nije lako usaglasiti, ističe Vučić, ali dodaje da je razgovor bio veoma otvoren i iskren.

"A kada je razgovor otvoren i iskren, on uvek mora da donese neku dobrobit, ne mogu uvek da kažem da mora da bude blagorodan, ali neko dobro donese", istakao je Vučić.

Ukazuje i da je Saliven budućnost američke politike i da je na takvoj poziciji da odlučuje o ključnim pitanjima sveta, ratu i miru.

"Sva pitanja smo pretresli. Ja sam govorio koji su stavovi Srbije i ukazali smo ono što je važno je da zajednički damo sve od sebe da povećamo ekonomsku aktivnost između Srbije i Amerike, da imamo sve više investitora", dodao je Vučić.

Naglasio je da su razgovarali i o energetskim projektima i obnovljivim izvorima energije.

Na pitanje da li je Saliven pročitao njegov govor na Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija u Njujorku, Vučić kaže da je on znao i mnogo više od toga.

"Svakako da je pričitao, reč je čoveku izvanredne intelegencije i koji je fascinantno pripremljen", poručuje Vučić.

Ukazao je da će kasnije imati sastanak sa podsekretarkom za politička pitanja SAD Viktorijom Nuland.

"Važno da čuvamo poziciju nezavisnosti i dobrih odnosa"

Vučić je ocenio da je u Njujorku imao mnogo bilateralnih razgovora, među kojima i sastanak sa šefom kineske diplomatije Vang Jiem sa kojim je razgovarao o odnosima Srbije i Kine.

Naglasio je da je važno za Srbija čuva svoju poziciju nezavisnosti, kao i dobre odnose sa Kinom.

Ukazao je da je i u razgovoru sa američkim partnerima rekao šta misli o dolasku Kineza u Smederevo i Bor, te naglasio da uvek govori isto, što je preneo i Vangu.

"Najbolje je kada vodite takvu politkku. Vodili smo dobar i srdačan razgovor. Važno je da čuvamo našu poziciju nezavisnosti, samostalnosti, dobre odnose sa Kinom", rekao je Vučić.

Na pitanje da li je sa predsednikom Irana Ebrahimom Raisijem razgovarao o situaciji u toj zemlji, rekao je da se bavio poštovanjem teritorijalnog integriteta Srbije i saradnje u međunarodnim organizacijama.

"Mi se ne bavimo unutrašnjim stvarima u drugim zemljama. Nas interesuje šta se dešava u međunarodnoj areni i kako da se borimo za Kososovo", ukazao je Vučić.

Najavio je da će još imati sastanke sa najvišim predstavnicima Gvineje Bisao, Nigerom, Konga, kao i više drugih zemalja.

Ukazao je da ima sastanak sa Berge Brendeom iz Svetskog ekonomskog foruma i da će na tom skupu biti ministar spoljnih poslova Ukrajine, Saudijske Arabije, i mnogi drugi lideri, njih 15.

"Još mnogo kontakata i posla. Tek sutra završavamo posetu i nazad za Beograd", poručio je Vučić.

24Vesti.com – Sva prava na sadržaj

logo

24Vesti.com je srpski informativni portal sa najnovijim vestima dana, u svako vreme - 24 časova dnevno.

24vesti© nema odgovornost za komentare na stranici, kao i komentare na socijalnim mrežama Facebook i Twitter informativnog sajta.

Develop & Design MaxMedia Group Copyright © 2022