logo
logo

SAD uklonile pet ekstremističkih grupa sa liste terorista

21.5.2022 / 24Vesti.com

SAD uklonile pet ekstremističkih grupa sa liste terorista

Sa liste su skinute Baskijska separatistička grupa ETA, japanski pokret Aum Šinrikijo, radikalna jevrejska grupa Kahane Kah i dve islamističke grupe koje su bile aktivne u Izraelu, na palestinskim teritorijama i Egiptu.

U obaveštenju Stejt departmenta navodi se da su te grupe uklonjene posle obavezne petogodišnje revizije, a Al Kaida je zadržana na spisku terorističkih organizacija.

"Naša revizija ovih pet organizacija označenih kao terorističke procenjuje da one više ne učestvuju u terorizmu ili terorističkim aktivnostima i da nemaju kapacitet i nameru da to čine", navodi se u saopštenju Stejt departmenta, prenosi AP.

Ove organizacije nekad su se smatrale pretnjom i usmrtile su stotine ako ne i hiljade ljudi u Aziji, Evropi i na Bliskom istoku.

Odluka je, kako ocenjuje AP, politički osetljiva za američku administraciju i zemlje u kojima su organizacije delovale i mogla bi da naiđe na kritiku.

Stejt department ističe da uklanjanje tih organizacija sa liste ne znači opravdavanje terorističkih dela u kojima su one učestvovale, već više predstavlja priznanje Egiptu, Izraelu, Japanu i Španiji za suzbijanje terorističke pretnje koje su one predstavljale.

24Vesti.com – Sva prava na sadržaj

logo

24Vesti.com je srpski informativni portal sa najnovijim vestima dana, u svako vreme - 24 časova dnevno.

24vesti© nema odgovornost za komentare na stranici, kao i komentare na socijalnim mrežama Facebook i Twitter informativnog sajta.

Develop & Design MaxMedia Group Copyright © 2022