logo
logo

Severna Koreja i ekonomija u fokusu samita Bajden - Jun

21.5.2022 / 24Vesti.com

Severna Koreja i ekonomija u fokusu samita Bajden - Jun

Američki predsednik i njegov novi južnokorejski kolega rekli su danas da je potrebno da se dodatno razvija višedecenijski savez njihovih zemalja, ne samo da bi se suočili sa pretnjama iz Severne Koreje, već i da bi se Indo-pacifički region održao "slobodnim i otvorenim" i da bi se zaštitili globalni lanci snabdevanja, prenosi Kjodo.

Predsednici Bajden i Jun izjavili su posle današnjeg sastanka da će razmotriti proširenje vojnih aktivnosti kako bi odvratili nuklearnu pretnju Severne Koreje u trenutku kada nema nade za pravu diplomatiju po tom pitanju, a Jun naglasio da je njihov zajednički cilj potpuna denuklearizacija Severne Koreje, prenosi AP.

U zajedničkom saopštenju se navodi da su dve zemlje posvećene "međunarodnom poretku zasnovanom na pravilima" nakon ruske invazije na Ukrajinu.

Bajden je rekao da je Alijansa izgrađena na protivljenju promeni granica silom - očigledno aludirajući rusku invaziju Ukrajine i pretenzije Kine na Tajvan.

Promene u međunarodnoj trgovini i lancima snabdevanja dale su novi podsticaj dvema zemljama da prodube svoje odnose, rekao je predsednik Južne Koreje, pozivajući na saradnju u oblasti proizvodnje električnih baterija i poluprovodnika, prenosi Rojtersa.

Dvojica lidera su juče obišli veliki Samsungov pogon poluprovodnika, gde je Bajden rekao da zemlje poput Sjedinjenih Država i Južne Koreje koje "dele vrednosti" moraju više da sarađuju kako bi zaštitile ekonomsku i nacionalnu bezbednost.

Bajden je iskoristio posetu da promoviše investicije korejskih kompanija u Sjedinjenim Državama, uključujući i odluku južnokorejske kompanije Hjundai Motor Grup da uloži oko 5,5 milijardi dolara u izgradnju svojih prvih namenskih pogona za proizvodnju potpuno električnih vozila i baterija u Sjedinjenim Državama.

Tokom samit je bilo reči i o brzom širenju kovida-19 u Severnoj Koreji, potvrdio je jedan visoki američki zvaničnik i istakao da su se Južna Koreja i Sjedinjene Države ponudile da pruže humanitarnu pomoć Pjongjangu.

24Vesti.com – Sva prava na sadržaj

logo

24Vesti.com je srpski informativni portal sa najnovijim vestima dana, u svako vreme - 24 časova dnevno.

24vesti© nema odgovornost za komentare na stranici, kao i komentare na socijalnim mrežama Facebook i Twitter informativnog sajta.

Develop & Design MaxMedia Group Copyright © 2022