logo
logo

U četiri ukrajinske oblasti referendumi o pripajanju Rusiji

23.9.2022 / 24Vesti.com

U četiri ukrajinske oblasti referendumi o pripajanju Rusiji

Dan pošto je ruski predsednik naredio mobilizaciju 300.000 rezervista, u Njujorku su se okupili predstavnici 15 članica Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija. Na sednici oprečne stavove su izneli šefovi diplomatija Amerike i Rusije.

Generalni sekretar UN Antonio Guteres upozorio je da svet ne može dozvoliti nuklearnu katastrofu, naglašavajući da nema naznaka da će se rat završiti u skorije vreme.

Američki državni sekretar Entoni Blinken pozvao je sve članice SBUN da pošalju jasnu poruku da se hitno mora prestati sa "nepromišljenim nuklearnim pretnjama".

Šef ruske diplomatije Sergej Lavrov poručuje da ukrajinska vojska pribegava terorističkoj taktici, krijući se tokom borbi iza civila kao ljudskog štita. Pozvao je generalnog sekretara UN da od Kijeva traži da objavi spisak ljudi ubijenih u ukrajinskom gradu Buči.

Proruske vlasti na teritorijama u Ukrajini najavile su da će od danas, 23. septembra do 27. septembra, biti održani referendumi o pripajanju Rusiji četiri ukrajinske oblasti. Referendum će biti održani u Donjeckoj, Luganskoj, Hersonskoj i Zaporoškoj oblasti.

NATO je osudio održavanje refeerenduma na istoku Ukrajine, ističući da nemaju legitimitet, te da predstavljaju grubo kršenje Povelje UN.

Rusija i Ukrajina, u međuvremenu, razmenile su oko 300 zarobljenika uz posredovanje Turske i Saudijske Arabije. Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan izjavio je da je razmena zarobljenika važan korak ka okončanju rata.

24Vesti.com – Sva prava na sadržaj

logo

24Vesti.com je srpski informativni portal sa najnovijim vestima dana, u svako vreme - 24 časova dnevno.

24vesti© nema odgovornost za komentare na stranici, kao i komentare na socijalnim mrežama Facebook i Twitter informativnog sajta.

Develop & Design MaxMedia Group Copyright © 2022