logo
logo

Novosadski sajam poljoprivrede ponovo u punom obimu, izlagači iz 21 zemlje

21.5.2022 / 24Vesti.com

Novosadski sajam poljoprivrede ponovo u punom obimu, izlagači iz 21 zemlje

Najprestižniju regionalnu manifestaciju, dve godine tresla je kriza zbog pandemije, a gubitak organizatora – Novosadskog sajma – premašio je trista miliona dinara. Ove godine održava se u punom obimu, sa više od 1.100 izlagača.

"Oseća se potreba, volja i želja za biznisom, kako naših proizvođača, posetilaca i stručne javnosti, tako i ovih iz okruženja. Očekuje se da se oni koji se pojave na ovom sajmu ne obraćaju samo srpskom tržištu, već da se obraćaju praktično celom regionu. To nas čini specifičnim", smatra generalni direktor Novosadskog sajma Slobodan Cvetković.

Iako cene rastu, tražnja za poljoprivrednim mašinama u svetu se povećava, pa izlagači očekuju dobru prodaju.

"Vidimo da se energetska kriza kroz cene mašina preliva i na naše tržište. No, uprkos tome poljoprivrednici koji su imali dobre cene svojih autputa i poseduju takođe neku ušteđevinu, plus potencijal kredita kod banaka i lizing kuća javljaju se ove godine sa izuzetno visokim zahtevima i po broju mašina i po rokovima isporuke", navodi izvršni direktor kompanije "KITE d.o.o." Đorđe Mišković.

Svoj dan imaće i stočari. Već se zna da će zvezda izložbe biti četvorogodišnji bik Veliša, kao najkrupniji sa 1.700 kilograma. Udruženje "Agroprofit" predstaviće jedanaest izlagača sa 80 grla.

"Prošle godine grla koja su bila priplodna su prodata. Ove godine više od 80 odsto grla koja budu izložena biće za prodaju. Grla se prodaju i postoji trgovina među farmerima, to je odlično", kaže Čedomir Keco iz Udruženja odgajivača tovnih rasa.

Predstavljaju se i ratari i voćari, a uz savremenu mehanizaciju, sajam je prilika i za transfer znanja, jer će kroz niz seminara biti predstavljena najnovija dostignuća.

"Na stručnim predavanjima mogu da čuju sve aktuelne probleme koji se pojavljuju u savremenom voćarstvu, kao i u perspektivama novih voćnih vrsta i otvaranju novih tržišta i na način kako se oni mogu pojaviti na novim tržištima koja su izuzetno zahtevna", Mladen Petković iz Privredne komore Vojvodine.

Ovogodišnja zemlja partner Novosadskog sajma predstaviće se na tri lokacije sa 55 različitih kompanija i institucija koje dolaze iz ove zemlje. Sajam će biti otvoren na najvišem državnom nivou, a biće prisutan i Viktor Orban, što će biti njegova prva zvanična državna poseta, nakon formiranja nove vlade Mađarske.

Sajam traje do 27. maja, ulaznica je 600 dinara, biće proglašeni razni šampioni, dodeljene medalje i priznanja, a tradicionalno neki od posetilaca u nagradnoj igri mogu da osvoje dva traktora, prikolicu i druge vredne nagrade.

24Vesti.com – Sva prava na sadržaj

logo

24Vesti.com je srpski informativni portal sa najnovijim vestima dana, u svako vreme - 24 časova dnevno.

24vesti© nema odgovornost za komentare na stranici, kao i komentare na socijalnim mrežama Facebook i Twitter informativnog sajta.

Develop & Design MaxMedia Group Copyright © 2022